Otkrijte kako hormon ljubavi utječe na žene, a kako na muškarce

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Žene se zbog hormona ljubavi mogu bojati novih društvenih iskustava

Oksitocin, hormon ljubavi, ne utječe jednako na žene i muškarce.

Prema dva istraživanja, jednom provedenom na Sveučilištu Stanford te drugom na Sveučilištu Kalifornija, žene se zbog hormona ljubavi mogu bojati novih društvenih iskustava, dok blokiranjem tog hormona postaju puno društvenije. Muškarci su pak, zbog tog hormona, hormona prijateljski nastrojeni prema svima i druželjubivi.

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford istraživanje su proveli na ženskim miševima i došli do zaključka kako ženke koje su prethodno bile maltretirane te su imale negativna društvena iskustva bojale su se upuštati u nova iskustva, prenosi Večernji.

No, kada im je blokiran oksitocin, one su se otvorile i počele ‘družiti’ s drugim miševima. Mužjaci iz istog istraživanja bili su manje dramatični kada im je blokiran oksitocin i bili su puno uzbuđeniji sami u svojim kavezima, no kada su dobili oksitocin i pušteni da se druže međusobno, pokazali su puno veće zadovoljstvo zbog te socijalne interakcije. Kada im je oksitocin ponovno blokiran, muški miševi bili su puno manje socijalizirani.

Facebook Commentsloading...
Loading...
DIJELI