OSIP KAO SIMPTOM KORONE: Evo na koje promjene na koži trebate pripaziti

Pixabay

Koronabrojke u uzlaznoj su putanji. Neki ljudi razviju blage, neki teške simptome. Prema istraživanju koje je objavljeno u  časopisu British Journal of Dermatology, 8,8 posto zaraženih razvilo je neke vrste kožnih problema. Donosimo popis osipa koji se može javiti uzrokovan koronavirusom.

Obratite pozornost na promjene na prstima ruku i nogu jer se mogu pojaviti crvene i ljubičaste kvržice te prsti mogu biti natečeni, ali ove promjene ne uzrokuju iritaciju. S vremenom se gornji sloj kože počne ljuštiti a dio ispod toga može postati ljuskav.

Ekcem označuje stanje kože koja je upaljena, ispucala, gruba i svrbi. Ekcem se može pojaviti tijekom infekcije, može se javiti i nakon nje te obično traje nekoliko dana.

Znak covida je vrsta osipa koji se javlja iznenada i smatra se rezultatom kožne reakcije, a očituje se u crvenim kvržicama koje svrbe. Kvržice su različite veličine te se javljaju sporadično.

Enantem ili oralni osip još je jedan od simptoma zaraze koronavirusom. Pojavljuje se na usnama i zato su suhe i ljušte se, a u nekim slučajevima mogu se javiti i bolovi u usnama.Pityriasis rosea je upalna bolest te je obilježavaju difuzne ljuskave papule ili plakovi. Obično ju izaziva virus te se može javiti do pet dana prije drugih simptoma. To je zapravo benigni osip te najčešće počinje pojavom velike kružne ili ovalne mrlje na prsima, trbuhu ili leđima, javlja Times of India.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI