OSIM ŠTO SU DOSTOJNA ZAMJENA ZA MESO, OVA NAMIRNICA ČISTI I KRV Čak i ako nastavite jesti masno

Po svom sastavu, 91 posto gljive, voda je, a osim toga, sadrže i mnogobrojne minerale od kojih je važno istaknuti kalij, kalcij, fosfor, željezo i magnezij. Po tom sastavu, one su jednako kvalitetne za organizam kao i životinjsko meso.

No, za razliku od mesa, koje može dovesti do visoke razine kolesterola, konzumacija samo 100 grama gljiva dnevno, tijekom sedam dana, snizit će razinu kolesterola za čak 12 posto, pokazale su studije.

Zanimljivo je i kako je dokazano da gljive suzbijaju i djelovanje drugih namirnica na stvaranje kolesterola pa je tako jedna grupa ispitanika koja je jela oko 60 grama maslaca dnevno povećala razinu kolesterola u krvi za čak 14 posto, a kontrolna grupa koja je uz istu količinu maslaca konzumirala i 100 grama gljiva, smanjila je kolesterol za četiri posto.

Ako vam još uvijek nedostaje poticaja za konzumacijom ovog čistača krvi, samo ćemo reći da uz sve navedeno, gljive sadrže i biljna vlakna te vitamine B2, D i C.

Naposljetku, nutricionisti ih nazivaju i “šumskim mesom” jer, osim što su ukusne i imaju izražen miris, one posjeduju i izuzetnu biološku vrijednost. Biološki su vrijedne zbog bjelančevina i aminokiselina kojih ne manjkaju.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI