Osim što je ukusna, čokolada je dobra za naše zdravlje

Pixabay

Čokolada povećava proizvodnju endorfina, poznatog kao hormona sreće. Osim što popravlja raspoloženje, čokolada utječe na smanjenje bolova.

Čokolada nije samo neodoljivo ukusna nego pruža i velike zdravstvene prednosti. Naročito je za zdravlje odlična crna čokolada koja pomaže boljem radu mozga, a može i spriječiti mnoge bolesti. Bogata je zdravim zasićenim masnim kiselinama, ima manje ugljikohidrata i šećera, a više vlakana, željeza, magnezija, fosfora i kalija od obične mliječne čokolade. Također, sadrži više flavonoida, hranjivih tvari koje se nalaze u biljkama i jačaju imunitet.

Čokolada povećava proizvodnju endorfina, poznatog kao hormona sreće. Osim što popravlja raspoloženje, čokolada utječe na smanjenje bolova.

Također, potiče i oslobađanje prirodnog amfetamina u tijelu – feniletilamina, koji daje energiju. Pozitivno utiče i na nivo serotonina, neurotransmitera koji djeluje kao antidepresiv.

Nadalje, čokolada obnavlja srčane arterije, te omogućava bolji rad srca. Smanjuje rizik od srčanog udara.  Pokazalo se i da konzumiranje čokolade pomaže u smanjenju razine “lošeg kolesterola” i povećanju razine “dobrog kolesterola”.

Ako redovno pijete toplu čokoladu poboljšat ćete protok krvi u bitne dijelove mozga, a može vam pomoći i u borbi protiv Alzheimerove bolesti, pokazala je studija na Harvardu.Trudnice koje konzumiraju čokoladu manje su izložene stresu pa se njihova djeca po rođenju više smiju, pokazala je pak jedna studija u Finskoj.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI