Omiljeni doručak zapravo može biti jako štetan: ‘To izbjegavajte, i jako obratite pozornost’

Foto: Pexels

Istraživanje koje provodi onkolog Profesor Robert Thomas iz bolnica Bedford i Addenbrooke fokusira se na utjecaj načina života na zdravlje ljudi i rizik od razvoja ozbiljnih bolesti. Njegova istraživanja otkrivaju da određene navike mogu biti iznenađujuće štetne za naše zdravlje.

Jedna od navika koju je identificirao kao veliki zdravstveni rizik je jedenje prepečenog tosta. Visoke temperature prilikom pečenja škrobnih namirnica, poput kruha, stvaraju akrilamide, otrovne spojeve koji mogu oštetiti DNK i opteretiti imunološki sustav tijekom vremena, piše Daily Mail.

‘Mjesec zatajivanja srca’: Posvećen jednoj od najčešćih zloćudnih bolesti današnjice

“To je zato što pečenje škrobne ili slatke hrane (poput kruha) na visokim temperaturama proizvodi otrovne spojeve zvane akrilamidi koji mogu oštetiti vašu DNK i staviti veliki stres na vaš imunološki sustav tijekom vremena. I, obično, što je tamnije smeđe, to je više akrilamida sadrže”, pojasnio je.Ima još savjeta

Stoga, preporučuje izbjegavanje pretjeranog konzumiranja hrane s roštilja ili pržene hrane, jer dugoročno može biti opasno za zdravlje zbog navedenih razloga.

Profesor Thomas također ističe da unos šećera može povećati rizik od bolesti te preporučuje zamjenu slatkog preljeva avokadom koji je bogat zdravim masnoćama i pruža osjećaj sitosti.

Dodatni savjet koji je podijelio je redovito pranje zubi svake večeri, što može biti jednostavan, ali važan korak za održavanje oralnog zdravlja.

Unatoč općem strahu od izlaganja suncu, prof. Thomas ističe važnost umjerenog izlaganja suncu jer vitamin D koji tijelo proizvodi iz sunčeve svjetlosti može pomoći u prevenciji nekih oblika raka, uključujući rak bubrega, prostate, crijeva i kože. Ipak, važno je izbjegavati pretjerano izlaganje suncu kako bismo izbjegli opekline, ali umjereno sunčanje može imati pozitivne učinke na zdravlje.

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI