ODGOVOR NA VJEČNO PITANJE: Treba li prvo smočiti četkicu za zube ili istisnuti pastu?

Čini se da ipak nije svejedno koju radnju prije činimo: močimo četkicu za zube ili istiskujemo pastu. Pogrešan redoslijed ovih radnji jedna je od grešaka koje čine mnogu ljudi. Dr. Louis Marion, paradontolog i profesor na Sveučilištu Pennsylvania smatra da prvo treba da smočimo četkicu za zube.

“Suha vlakna, čak i ako je četkica supermeka, imaju jaku abrazivnu moć. Abrazija zubi, odnosno trošenje tvrdog zubnog tkiva i povlačenje desni uslijed toga, velik je problem koji viđamo svakodnevno, posebice kod mlađe populacije. Ako četkicu smočite tek pošto ste na nju nanijeli pastu za zube, vlakna se vjerojatno neće sasvim potpuno smočiti. To nije velik problem ako ste navikli da perete zube laganim i nježnim pokretima. Ipak, većina ljudi to ne radi”, ističe Marion.

On upozorava i da se konac pravilno upotrebljava prije pranja zuba četkicom. Tako konac za zube izvlači nečistoću nakupljenu između zuba.


Ako prvo operemo zube, u ustima ćemo imati osjećaj čistoće i svježine, ali kada potom izvučemo komadić hrane zalutao između zuba sav doživljaj će se pokvariti.

Također, najbolje je pranje zuba završiti četkanjem jezika i ispiranjem usta vodicom za usta.Facebook Comments

Loading...
DIJELI