Obratite pozornost na simptome: Do 2050. ovo će biti vodeća bolest od koje će umirati muškarci!

Gušterača je žlijezda koja je pridodana probavnim organima i duga je oko 12 do 15 centimetara protežući od dvanaesnika do slezene, iza želudca. Oblika je udice. Njena konzistencija je zbog oskudne vezivne stome mesnata po čemu je dobila ime “pan-creas”, tj. “sve meso”. Desni dio ili glava gušterače povezana je s tijelom preko slabog suženog dijela koji predstavlja vrat gušterače. Žlijezda je teška od 70 do 90 grama. Odlikuje se izvanjskom i unutarnjom sekrecijom.

Karcinom gušterače jedan je od najsmrtonosnijih karcinoma. Petogodišnje preživljavanje je zabilježeno u svega od dva do tri posto slučajeva, uglavnom ne više od šest posto. Po učestalosti je na petom mjestu od svih malignih bolesti.

Nešto češće se javlja kod muškaraca, a kod oko 80 posto bolesnika u dobi između 60 i 80 godina.

Učestalost karcinoma gušterače raste vjerojatno zbog porasta rizičnih faktora, dijabetesa i pretilosti, a predviđa se da će karcinom gušterače do 2050. godine u Sjedinjenim Američkim Državama biti vodeći uzrok od svih smrti uzrokovanih rakom.

Simptomi raka gušteračeUz žuticu se javlja svrbež, svijetla stolica i tamna mokraća. Većina bolesnika ima bolove. U početku je riječ o nelagodi u gornjem dijelu trbuha ili u samom epigastriju. U kasnijoj fazi bolesti bol u epigastriju postaje stalna i širi se u leđa.

Gubitak tjelesne mase, anoreksija i umor karakteristični su simptomi u većini bolesnika. Mučnina i povraćanje posljedica su opstrukcije dvanaesnika. Bolesnici s tumorom tijela i repa gušterače javljaju se zbog gubitka mase i bolova, ali nemaju žuticu. Dijabetes melitus može biti prvi znak karcinoma kod čak 10 posto bolesnika. Akutni pankreatitis zbog opstrukcije kanala može biti prvi znak karcinoma.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI