NJIHOVO ULJE UBLAŽUJU SIMPTOME BEZVOLJNOSTI: Ove tri biljke odlično su rješenje za depresiju

Klinička depresija je poremećaj raspoloženja obilježen velikom tugom i zlim slutnjama, osjećajima bezvrijednosti i krivnje, bespomoćnosti i beznadnosti, povlačenjem od drugih te otežanim i usporenim mišljenjem.

Kod nekih oblika depresije može doći i do pojave inhibicije psihofiziološke aktivnosti, a kod drugih prevladava psihomotorni nemir i razdražljivost.

Može biti simptom kojega drugoga psihičkog poremećaja ili samostalan poremećaj raspoloženja, a često prati i tjelesne tegobe i bolesti.


Razlikuju se endogena depresija, koja nastaje bez poznatog uzroka, i egzogena ili reaktivna depresija, koja nastaje povodom nekog događaja (npr. smrt u obitelji). Suvremena psihijatrijska klasifikacija također razlikuje veliku ili unipolarnu depresiju, koja se češće pojavljuje u starijoj životnoj dobi, od bipolarne, koja je češća kod mlađih osoba, a u kojoj se izmjenjuju razdoblja maničnog raspoloženja s razdobljima depresije.

A u skladu s njima depresije se liječe psihoterapijom i/ili farmakoterapijom. Smatra se da je depresija najrašireniji oblik psihičkih poremećaja, kojoj je pretežitost tijekom životnog vijeka oko 5%.Dakle po svemu, depresija nije prolazno stanje neraspoloženja i pasivnosti, nego je riječ o ozbiljnoj bolesti koju treba liječiti. Ona utječe na cjelokupni život bolesnika, ali ima i značajan utjecaj na socijalno okruženje. Izlječenje nikad ne dolazi preko noći, već je potrebna upornost, a što više bolesnik zna o depresiji, lakše će biti ravnopravan partner u njezinu svladavanju.

U narodnoj medicini kantarion ili gospina trava vjerojatno je najpoznatija biljka za liječenje depresije. Uporaba kantarionova ulja ili čaja može ublažiti simptome depresije nakon četiri do šest tjedana.

Matičnjak je još jedan izbor. Koristi i za liječenje drugih psihičkih problema kao sto su strahovi, napetost i sl.

Uzrok nastanka depresije može biti i poremećaj neurotransmitera u mozgu jer on može dovesti do problema sa snom, apetitom i raspoloženjem. Ginkgo biloba općenito ima povoljan utjecaj na rad mozga tako da potiče proizvodnju neurotransmitera koji sudjeluju u prijenosu signala između neurona.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI