NISTE JOŠ PROBALI? Evo zašto trebate pojesti bananu prije spavanja!

Pixnio

Banana je voće prepuno vitamina i minerala, a vole ju i oni koji i nisu baš ljubitelji voća. No, jeste li znali da vam banana može pomoći u rješavanju problema sa spavanjem?

Ovo voće je odličan izvor triptofana, esencijalne masne kiseline potrebne tijelu za sintezu bjelančevina. Tijelo ne može samo proizvesti aminokiseline, pa ih moramo unositi hranom.

Triptofan sudjeluje u stvaranju hormona sreće serotonina te hormona melatonina koji regulira ritam spavanja i budnosti, pa je važan za dobar san i raspoloženje.

Triptofan u organizmu surađuje s mnogim drugim hranjivim tvarima među kojima su vitamin B6, vitamin C, folna kiselina i magnezij. Mala količina triptofana (oko 3%) koji unesemo prehranom tijelo pretvara u vitamin B3 (niacin).

Koristi se kao dodatak prehrani za nesanicu, tjeskobu i depresiju, no najzdravije je uzimati triptofan u prirodnom obliku odnosno u svježim namirnicama.A jedna od tih namirnica je, pogađate, upravo banana.

Puna je kalija i magnezija, a to su minerali koji pomažu u opuštanju mišića i doprinose kvalitetnijem snu.

Prirodni ugljikohidrati u bananama smanjuju razinu glukoze u krvi, a to pomaže da zaspete otprilike sat vremena nakon konzumacije.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI