NEVJEROJATNO OTKRIĆE: Crveno svjetlo može spriječiti slabljenje vida

Ilustracija/UCL

Pokazalo se da kratak bljesak crvenog svjetla ujutro poboljšava vid, što potencijalno pruža jednostavan i siguran tretman za održavanje vida dok starimo.

U testovima na 20 sudionika koji su po tri minute bili izloženi crvenom svjetlu od 670 nm između 8 i 9 ujutro, vid se poboljšao za 17 posto i trajao u prosjeku tjedan dana. Kod nekih od volontera poboljšanje je bilo čak 20 posto.

Ova veza između crvenog svjetla duge valne duljine i poboljšanja vida poklapa se s onim što su znanstvenici vidjeli u prethodnim studijama na životinjama, a nova studija nastavlja se na sličnu lanjsku.


Ključni su mitohondriji u oku koji se često nazivaju staničnim elektranama. Tim je već znao da su ujutro prijemčiviji pa crveno svjetlo puni upravo te organele kako bi mogle proizvesti više energije.

Fotoreceptori u mrežnici, gdje su mitohondriji najgušće sakupljeni, sastoje se od čunjeva (za upravljanje vidom boja) i štapića (za prilagodbu slabom svjetlu). Tim se usredotočio na čunjeve, procjenjujući osjetljivost kontrasta boja nakon izlaganja crvenom svjetlu.Naknadni testovi na šest sudionika, koji su svakodnevno koristili tretman crvenim svjetlom između 12 i 13 sati, nisu rezultirali bilo kakvom promjenom vida – potvrđujući da mitohondriji ne reagiraju toliko na duboko crveno svjetlo na isti način u kasnijem dijelu dana.

Stanice u ljudskoj mrežnici počinju starjeti nakon 40. godine, a to je starenje dijelom uzrokovano usporavanjem napajanja mitohondrija. Kako fotoreceptori mrežnice zahtijevaju više energije, oni također imaju tendenciju bržeg starenja.

Jednostavan, niskoenergetski LED uređaj korišten u studiji mogao bi biti pristupačan tretman za vid koji bi ljudi mogli brzo primijeniti. Vjerojatno je i sigurno za korištenje, budući da se infracrveno svjetlo od 670 nm ne razlikuje puno od svjetla u prirodnom okruženju.

Međutim, razvoj gotovog uređaja za široku upotrebu potrajat će neko vrijeme. Istraživači ipak upozoravaju da je razina poboljšanja varirala među sudionicima, čak i onima slične dobi. Buduće studije mogle bi pobliže razmotriti druge varijable koje bi mogle utjecati na rezultate.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI