NEPOZNATO O POZNATOME: Sve o virusu JC i rizicima za oboljele od multiple skleroze

Matija Topolovec/PIXSELL

Uloga lijekova protiv imunosupresije virusa JC često napada onda kada je imunološki sustav osobe najslabiji - oslabljeni imuni sustav više se ne može boriti protiv napada virusa.

Virus John Cunningham, poznatiji kao JC virus, vrlo je čest virus u SAD-u. Prema World Journal of Neurosciences, između 70 i 90 posto ljudi na svijetu ima navedeni virus. Prosječna osoba koja nosi virus JC to nikada neće znati i vjerojatno neće imati nikakvih nuspojava kao posljedica zbog toga što se virus nalazi u njegovu tijelu. Međutim, za mali postotak osoba s multiplom sklerozom (MS), to nije slučaj. Virus JC može se aktivirati kada je imunološki sustav osobe ugrožen zbog bolesti ili imunosupresivnih lijekova. Virus se tada može prenijeti u mozak, gdje inficira bijelu tvar mozga i napada stanice odgovorne za stvaranje mijelina, zaštitni premaz koji pokriva i štiti živčane stanice, prenosi Healthline.com

Ova infekcija, naime, naziva se progresivna multifokalna leukoencefalopatija (PML). Nažalost, PML može završiti i kobno. Uloga lijekova protiv imunosupresije virusa JC često napada onda kada je imunološki sustav osobe najslabiji – oslabljeni imuni sustav više se ne može boriti protiv napada virusa.

Naime, to je savršena prilika da se virus probudi, prijeđe krvno-moždanu barijeru i tada počinje napadati mozak. Oboljeli od MS-a imaju povećan rizik za PML, jer njihov imunološki sustav je često ugrožen zbog općenitog zdravstvenog stanja.

Daljnje rješavanje problema, nekoliko lijekova koji se koriste za liječenje simptoma MS mogu ugroziti imunološki sustav. Ti lijekovi uključuju natalizumab (Tysabri), dimetil fumarat (Tecfidera) i kortikosteroide. Prethodno liječenje imunosupresivnim lijekovima, uključujući azatioprin, ciklofosfamid, dimetil fumarat, metotreksat, mitoksantron ili mikofenolat mofetil, također mogu povećati vjerojatnost da će osoba s MS-om razviti PML nakon izlaganja JC virusu.

Američka agencija za hranu i lijekove – FDA je 2012. godine odobrila test Stratify JCV antitijela ELISA. Godinu dana kasnije, pušten je test druge generacije kako bi se poboljšala točnost testa. Ovaj test za otkrivanje virusa JC može odrediti je li osoba izložena virusu i ako je prisutna u njegovom tijelu.Pozitivan test ne znači da će osoba s MS-om razviti PML, već da samo JC virus-pozitivni pojedinci mogu razviti PML. Čak i uz negativan rezultat, niste sigurni 100 posto – možete biti zaraženi virusom JC u bilo kojem trenutku tijekom liječenja. Prema FDA-i, što dulje osoba uzima lijekove protiv imunološkog sustava, to je veća opasnost da postane zarazna. Ako počnete uzimati lijekove kao dio liječenja za MS, važno je da nastavite s redovitim testiranjem kako biste vidjeli jeste li zaraženi.

Važna preporuka!

Razgovarajte sa svojim liječnikom o tome koliko biste često trebali biti testirani na protutijela JC virusa. Ako se zarazite virusom, redovito testiranje će vam pomoći u bržem otkrivanju infekcije, a što prije bude otkriveno, prije ćete početi s liječenjem.

Što reći svom liječniku

Razgovarajte sa svojim liječnikom o riziku razvoja PML i kako lijekovi koje uzimate utječu na taj rizik. Ukoliko ste osoba oboljela od multiple skleroze, i vaš liječnik Vam planira propisati lijek Tysabri ili Tecfidera predložite mu da provede ELISA test. Naime, Tysabri se često propisuje pacijentima koji nisu dobro reagirali na druge oblike liječenja MS-om. Prema FDA-inoj komunikaciji o lijekovima, studije, kao što je istraživanje objavljene u časopisu New England Journal of Medicine, pokazuju da pacijenti koji uzimaju Tysabri imaju povećan rizik od razvoja PML u usporedbi s bolesnicima s MS koji uzimaju druge lijekove koji modificiraju bolest.

Ako vam je liječnik preporučio da počnete s liječenjem Tysabri, razgovarajte s njim o prvom testu krvi. Ako vam se rezultat vratio negativan, manja je vjerojatnost da ćete razviti PML dok ste na Tysabriju. Ako se rezultati vraćaju pozitivni, obratite se svom liječniku o opasnosti od uzimanja lijeka i vjerojatnosti da razvijete PML. Pozitivan test može zahtijevati da vi i vaš liječnik ponovno procijenite svoj plan liječenja. Liječnici propisuju Tecfidera u liječenju MS-a koji se javljaju, uključujući “flare-up” i “exacerbations” MS-a. Prema proizvođačima Tecfidera, lijek smanjuje rizik od recidiva na pola u usporedbi s pacijentima koji uzimaju placebo.

FDA je 2014. godine objavila sigurnosnu najavu da je pacijent koji se liječio Tecfidera razvio PML. Prema New England Journal of Medicine, dodatni slučaj PML-a povezanog s Tecfidera lijekom zabilježen je kod žena liječenih od MS-a. Kao i kod Tysabrija, liječnici će često preporučiti uzimanje krvi na Tecfidera i periodično tijekom uzimanja lijeka. Imajte na umu kako je multipla skleroza bolest s 1000 lica. Svaki oboljeli reagira drugačije. Pazite na ono što radite svojem tijelu, vježbajte, pripazite na prehranu i ostanite u dobrim odnosima sa svojim liječnikom koji je tu radi vas, da vam pomogne.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI