NE PREBACUJTE STRES NA SLJEDEĆI DAN: To sve i u najmanjoj količini može biti kobno za zdravlje

Foto: Unsplash

Stres je prirodna reakcija tijela na izazove i prilagodbu našem okruženju. Kada se suočimo s nečime što percipiramo kao prijetnju, tijelo počinje proizvoditi hormone stresa poput kortizola i adrenalina koji mobiliziraju tijelo za borbu ili bijeg.

U takvom je slučaju ta tjelesna reakcija smislena i potrebna. Međutim, kada smo pod kroničnim stresom, tijelo stalno proizvodi te hormone, što može imati štetne učinke na naše zdravlje. Postoji više učinaka kroničnog stresa.

Može poremetiti san, što pak može imati negativne učinke na raspoloženje i djelotvornost.

Stres može uzrokovati ili pogoršati anksioznost, depresiju i druge probleme s mentalnim zdravljem.

Također, može uzrokovati probleme s probavom, kao što su žgaravica, zatvor, ili proljev.Kronični stres može uzrokovati visoki krvni tlak, što može povećati rizik od srčanih bolesti.

Usto može oslabiti vaš imunosni sustav, što može povećati rizik od infekcija i bolesti.

Pretpostavlja se da je stres koji dovodi do ozbiljne bolesti uzrokovan važnim događajima za pojedinca kao što su prekid veze, otkaz ili operacija. No istraživanja su pokazala da i najmanji stres može imati dugoročne zdravstvene posljedice ako dopustimo da se intenzitet stresa prenese u sljedeći dan.

“Naše istraživanje pokazuje da i najmanje negativne emocije utječu na naše zdravlje”, kaže voditeljica studije Kate Ledger.

Ispitanici su zamoljeni da osam dana snimaju svaki put kad ih obuzmu negativne emocije poput nervoze, beznađa, usamljenosti, straha, razdražljivosti, srama, tjeskobe, ljutnje, frustracije, nemira i napetosti. Osim toga, zamoljeni su da objasne što je uzrokovalo svaku od tih emocija.

Deset godina nakon istraživanja sudionici su ispitani kako bi se otkrilo jesu li u međuvremenu razvili neku od kroničnih bolesti ili imaju neki zdravstveni problem koji ih ometa u svakodnevnom životu.

Rezultati su pokazali da su osobe koje se nisu mogle osloboditi svakodnevnog stresa, koji se prenosio na sljedeći dan, imale više zdravstvenih problema, uključujući i kronične bolesti.

“Većina ljudi kada razmišlja o razlozima zbog kojih su pod stresom, razmišlja o velikim događajima poput smrti voljene osobe. No, rezultati su pokazali da se ne radi samo o važnim trenucima, već i o svakodnevnom stresu koji utječe na naše zdravlje”, objašnjava Ledger.

Stres je, prema tome, prirodna reakcija tijela, ali dugotrajni stres može biti štetan za zdravlje i uzrokovati širok raspon zdravstvenih problema. Važno je naučiti upravljati stresom kako bi se smanjio rizik od navedenih problema.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI