NE BISTE VJEROVALI KOLIKO JE TO KORISNO: Bolje spavajte bez piđame ili spavaćice, to je puno zdravije

Foto:Pixabay

Većina ljudi više voli spavati u donjem rublju ili u udobnoj pidžami, no oni koji spavaju goli tvrde da se osjećaju ugodnije. Stručnjaci već dugo tvrde da snižavanje tjelesne temperature povećava kvalitetu sna i smanjuje broj buđenja tijekom noći. Osim toga, pidžama ograničava našu slobodu kretanja i čini nas nervoznijima.

Nažalost, ne možemo smršavjeti samo od spavanja bez odjeće, ali u kombinaciji s pravilnom prehranom i redovnom vježbom, spavanje bez odjeće može biti  korisno u tom smislu. Naime, spavanje na nižim temperaturama potiče metabolizam i sprječava napredovanje dijabetesa.

Osim toga, ako spavamo pregrijani, povisujemo razinu kortizola u krvi, što rezultira povećanjem tjelesne mase, povećanjem anksioznosti, pa čak i potrebe za nezdravom i brzom hranom.

Nadalje, tijekom dana naše je tijelo prekriveno višestrukim slojevima odjeće. Ako spavamo goli, dopuštamo koži da diše i da se regenerira. To može smanjiti rizik od kožnih bolesti i prijevremenog starenja.

Znoj može ozbiljno oštetiti vašu kosu. Suhi znoj ostavlja puno soli na koži koja nadražuje kožu, ali i kosu pa ju čini krhkom i lomljivom. Spavanje bez odjeće omogućava tijelu hlađenje, manje znojenja te lijepu i njegovanu kosu.Ženski spolni organi mogu biti okoliš za razvoj gljivica i bakterija. Spavanje bez odjeće i donjeg rublja omogućava hlađenje i “sušenje” reproduktivnih organa, što smanjuje rizik od pregrijavanja i razvoja bakterija. Kod muškaraca, usko donje rublje negativno utiče na kvalitetu sperme i spolno zdravlje. Ako ne možete zamisliti da spavate potpuno goli, pokušajte skinuti barem donje rublje.

I za kraj, samopouzdanje je ključ za uspješnu karijeru i ispunjen društveni život. Spavanje bez odjeće pomoći će vam da se osjećate dobro u svojoj koži. Osim toga, istraživanja pokazuju da parovi koji spavaju goli, imaju više sreće u braku. Češće vode ljubav te imaju više povjerenja u svog partnera.

Naravno, ako mjesečarite, imate osjetljivu kožu, ako ste prehlađeni ili tjeskobni, odjenite neku laganu pidžamu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI