Ne bacajte sjemenke od lubenice, evo za što su sve dobre

Pixabay

Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma.

Lubenica sadrži aktivne tvari koje ublažavaju upalna stanja, te antioksidanse koji nas štite od slobodnih radikala. Odličan je diuretik jer stimulira rad bubrega. Povećava stvaranje urina što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma.

No, zdravlje lubenice ne dolazi samo iz ‘mesnog’ dijela lubenice, već i iz koštice koje većina ljudi jednostavno baca. To je šteta jer ako koštice ne bacite, već ih prikupite skuhate, sameljete i ispečete mogli bi doći do prave riznice zdravlja za čovjeka.

Naime, sjemenke lubenice u sebi sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad probavnog trakta. One su pravi spas kod pojave crijevnih parazita, ali i fantastičan lijek za liječenje oboljelih od žutice, vodene bolesti te raznih upala u organizmu.

Sjemenke lubenice u sebi nose takozvani citrulin koji je nevjerojatan antioksidans koji kao takav pomaže pri širenju krvnih žila, a dobar je i u slučaju ateroskleroze, povišenog krvnog tlaka, angine pectoris, i prostitisa, jedne od najčešćih boljki u muškaraca. Koriste se u lijećenju bubrežnih kamenaca čajem koji se priprema od samljevenih koštica prokuhanih u kipućoj vodi.

Čaj se pije nekoliko puta na dan. Koštice lubenice preporučuju se za jačanje srca ali i za jačanje mišićne strukture tijela. Sjajan su izvor magnezija, željeza, vitamina A, B, C, antioksidansa, kalcija, kalija, mangana, niacina, te poluzasićenih i zasićenih zdravih masnoća.



Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI