NARODNI PRIPRAVCI UBLAŽAVAJU BOLOVE: Četiri prirodna ‘analgetika’ koje možete sami napraviti

Pixabay

Liječnici često upozoravaju da ne bismo smjeli posezati za lijekovima protiv bolova kad god osjetimo bol. Osim toga, ponekad se može dogoditi da kod kuće nerijetko i nemate analgetik. U tom slučaju, možete si pokušati pomoći jednim od ovih narodnih pripravaka, piše portal Dnevno.

Kašalj, začepljenje sinusa i glavobolja sastavni su dio sezonskih prehlada, virusa i gripa, ali i lošeg zdravlja tijekom cijele godine. Umjesto da se odmah latite medicinskih pomagala poput sirupa, tableta i drugih lijekova, smanjite tegobe s pomoću prirodnih pripravaka.

Mažuran protiv kašlja

Čaj, limun i med važan su trio u borbi protiv prehlada. Međutim, ako vas boli grlo i muči neumoran kašalj pomoći će vam i ako u ustima progrgljate zagrijanu običnu vodu u koju ste dodali dvije do tri kapi esencijalnog ulja mažurana.

Metvica protiv začepljenih sinusaAko imate problema sa začepljenjem sinusa, napose tijekom zimskih mjeseci, nabavite ovlaživače prostora. Začepljene sinuse, s druge strane, provjereno otvaraju gelovi na bazi metvice, koje možete namazati na predio grudi, ili staviti kapljicu točno ispod nosa.

Lavanda protiv glavobolje

Osjećate li početak glavobolje – udisanje lavandinog ulja opustit će napete mišiće u ramenima i smanjiti bolove. Novija istraživanja pokazuju da će pojavu jakih migrena kod osoba koje od njih pate smanjiti svakodnevno uzimanje 48 g biljke običnog lopuha (lat. Petasites hybridus) iz porodice glavočika.

Led protiv upale mišića

U nekim slučajevima najjednostavniji recepti protiv bolova ujedno su i najbolji. Da biste spriječili jaku bol u mišićima nakon vježbi u teretani, stavite ledene obloge na nadražene mišiće. U smanjivanju boli pomoći će i brza ledena kupka.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI