Namirnice koje provjereno dižu energiju: Neke od njih znatno smanjuju umor – doznajte o kojima se radi!

Nedostatak energije i umor utječu na naš svakodnevni život jer gubimo koncentraciju i postajemo manje produktivni. Važnu ulogu u podizanju energije ima hrana pa trebamo birati namirnice  pune nutrijenata koji ne samo da daju energiju već pomažu u zadržavanju koncentracije tijekom dana.

Donosimo vam neke od namirnica koje provjereno podižu energiju. Na prvom mjestu je voda, koja nam je ionako neophodna za život. Pijenje vode sprječava dehidraciju, a time i umor i gubitak snage. Preporučuje se redovno pijenje vode tijekom dana, piše Healthline.

Zatim voće, odnosno banane, jabuke, naranče i jagode. Banane su bogat izbor ugljikohidrata, sadrže kalij i vitamin B6. Jabuke također sadrže ugljikohidrate, a punu se i vlakana. Imaju i visoki udio antioksidansa, pa se energija oslobađa duži period. Naranče, poznate po visokoj razini vitamina C, sadrže i antioksidanse koji štite od oksidacijskog stresa. Jagode daju organizmu potrebna vlakna, ugljikohidrate i šećere i tako sprječavaju umor.

Riba bogata proteinima, B vitaminima i masnim kiselinama poput tune i lososa podiže energiju i sprječava umor. Sadrži zdrave omega-3 masne kiseline i vitamin B12 koji zajedno s folnom kiselinom sudjeluje u proizvodnji crvenih krvnih stanica.

U jelovnik uvrstite i smeđu rižu koja sadrži puno više vitamina, minerala i vlakana od bijele riže, slatki krumpir jer se sporije razgrađuje pa duže opskrbljuje organizam energijom i jaja zbog proteina, B vitamina te esencijalne aminokiseline leucin koja potiču proizvodnju energije u stanicama i povećava razgradnju masti za proizvodnju energije.Čaša jogurtašalica kave ili zelenog čaja pomoći će vam da se pripremite za svakodnevicu. Proteini u jogurtu pomažu usporiti probavu ugljikohidrata, usporavajući tako i oslobađanje šećera u krvi. Kava je bogata kofeinom koji podiže energiju, kao i zeleni čaj koji još sadrži visoku koncentraciju antioksidansa te L-theanine koji ublažava učinke kofeina, poput anksioznosti i podrhtavanja, što onda stvara ravnomjerniji porast energije.

Nadalje, kvinoja ima visoki udio proteina, ugljikohidrata, vlakana, vitamina i minerala. Zobena kaša opskrbljuje organizam dugotrajnom energijom te sadrži puno minerala i vitamina. Leća može povećati razinu energije nadoknađujući zalihe folnih kiselina, mangana, cinka i željeza.

Izrazito je važno i povrće, od kojeg se preporučuje lisnato zeleno povrće poput špinata i kelja bogato vlaknima, antioksidansima, željezom, kalcijem, magnezijem, kalijem te vitaminima A, C, E i K, kao i grah koji pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i daje stalnu energiju.

U kineskoj medicini goji bobice koriste se stoljećima zbog mnogobrojnih zdravstvenih pogodnosti, pa nije ni čudno što se nalaze na ovom popisu. Naime, ove bobice sadrže vitamine, minerale, vlakna, antioksidanse. Za podizanje energije jedite i sjemenke kao što su chia i bučine sjemenke. Osim što su dobar izbor vlakana i proteina, sadrže omega-3 masne kiseline, pa tako doprinose sporoj probavi njihovih hranjivih sastojaka, što rezultira stalnim, trajnim oslobađanjem energije.

Ilustracija Photo: Profimedia

Orašasti plodovi i kokice odlična su grickalica kad osjetite da vas hvata umor. Orasi, bademi i indijski oraščići sadrže obilje proteina, zdravih masti i ugljikohidrata, omega-3 i omega-6 masne kiseline, a kokice su dobar izvor proteina, zdravih masti i ugljikohidrata.

I kao šećer za kraj crna čokolada, čiji antioksidansi povećavaju protok krvi kroz tijelo što pomaže isporuci kisika u mozak i mišiće koji onda bolje funkcioniraju. Također, poboljšava se raspoloženje i smjenjuje umor.

 

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI