NAJNOVIJE OTKRIĆE: Otkriven zarazni karcinom, ljudi ga svojim ponašanjem proširili svijetom

Pixabay

Spoznaja znanstvenika da su neke vrste raka, odnosno karcinoma prenosive kod nekih životinja, nije posebno stara. A još mlađa je spoznaja da je čovjek svojim ponašanjem, sve intenzivnijim iskorištavanjem prirode kako je evoluirao, direktno utjecao na širenje zaraznih oblika karcinoma među pojedinim vrstama.

Najnovije otkriće o jednom takvom slučaju dramatično je objašnjenje velike skupine znanstvenika iz Kanade, Argentine, SAD-a, Čilea i Francuske o tome da je čovjek posljednjih nekoliko godina direktno skrivio prenošenje jedne vrste karcinoma različitih vrsta dagnji diljem planeta.

Znanstveni članak objavljen u e-Life u uvodu objašnjava da se odranije znalo da se neke vrste raka mogu prenositi od jedinke do jedinke prvo među psima, a od prije nekoliko godina i među tasmanijskim vragovima, zgodnim krznatim zvjerčicama s Tasmanije. Ranije se smatralo da karcinom ima jednu od isključivo tri sudbine – ili će toliko rasti da će ubiti domaćina, a pritom umrijeti i sam, ili će ga ubiti imunološki sustav domaćina ili će ga domaćin ubiti tako što će se uspješno liječiti, piše 24 sata.

U 90-ima je, međutim, otkrivena čudna situacija na dva mjesta na Tasmaniji da tasmanijski vragovi imaju pravu malu epidemiju karcinoma lica. Ispalo je da se DNK karcinoma ne poklapa sa životinjom, ali se poklapa međusobno kod različitih životinja, što je značilo da su bili skoro kao da su bili klonirani.

Pokazalo se da je riječ, jasno, ne o parazitskom obliku života, nego o bujanju podivljalog tkiva, ali ovaj put prouzročenog time što bi kancerogena stanica dospjela na kožu tasmanijskog vraga tamo gdje ga je već zaraženi tasmanijski vrag ugrizao. Ovo otkriće potaknulo je niz istraživanja koja su kulminirala istraživanjem s Cambridgea ovog ljeta koje je pokazalo da se određeni karcinom kod pasa također razvio kao prenosivi prije nekoliko tisuća godina u Aziji.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI