Najnovije istraživanje pokazalo kako je pomfrit zdraviji od salate

Flickr

Profesor Eran Segal sa svojim timom proveo je istraživanje u kojem je sudjelovalo 800 ljudi kojima su mjerili povećanje razine šećera u tijelu nakon određenih jela. Pratili su i njihovu fizičku aktivnost, navike spavanja i učestalost odlaska na WC, piše Večernji list.

Otkrili su da ljudsko tijelo reagira posve drukčije na istu hranu. Ono što prouzročuje nagli rast glikemijskog indeksa kod jedne osobe, kod druge možda neće.

U teoriji, jedna osoba može pojesti pržene krumpiriće i ne osjetiti negativne efekte, a drugoj će šećer u krvi porasti nakon salate.

Jednom sudioniku razina šećera u krvi porasla je nakon što je pojeo bananu, ali ne i nakon keksića s čokoladom, dok je drugom bilo obrnuto. Jedan sudionik imao je promjene nakon sushija, ali ne i nakon sladoleda, a drugi upravo suprotno i tako unedogled.

Sve je to u genima, stilu života i tzv. ekosistemu bakterija koje se nalaze u njihovu organizmu i zbog čega na određen način reagiraju na hranu, dodaje Večernji.Istraživači su proučili reakcije na 46.000 različitih jela. Znanstvenici kažu kako se može napraviti plan prehrane za svaku osobu i smanjiti količina pretilih i bolesnih ljudi.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI