Najbolja kombinacija bilja s naših prostora za zdravu prostatu

Marko Jurinec/PIXSELL

Hladno prešano bučino ulje, kopriva, vrbovica i majčina dušica sjedinjeni u Maceratu br. 6 snažno djeluju te preveniraju i liječe patološka stanja prostate

Prostata je žlijezda veličine kestena koja je u neposrednom odnosu s mokraćnom cijevi i mokraćnim mjehurom te je vrlo bitna za plodnost muškarca. Pod bolestima prostate podrazumijevamo dobroćudno povećanje prostate, upalu i rak prostate.

Upala prostate je najčešća urološka dijagnoza kod muškaraca mlađih od pedeset godina, dok se benigno povećanje i rak prostate rijetko pojavljuju prije pedesete godine. Rak prostate je danas vodeći maligni tumor koji se pojavljuje kod muškaraca.

Priroda je podarila ljekovito bilje koje uspješno prevenira i pomaže pri liječenju bolesti i patoloških stanja prostate.

Hladno prešano bučino ulje (Cucurbita pepo), kopriva (Urtica dioica), vrbovica (Epilobium parviflorum) i majčina dušica (Thymus serpyllum) sjedinjeni su u Matičnjakovu pripravku Maceratu br. 6 – zajednički snažno djeluju jer, kako smo već pisali, „cjelina je važnija od skupine dijelova“.

Uljni macerati se dobivaju ekstrakcijom aktivnih principa same „duše“ biljaka na način da se ljekovito bilje potapa u hladno prešano ulje i tada ono tijekom tridesetak dana ispušta svoje ljekovite tvari u ulje. Kako mi za macerate koristimo hladno prešana ulja koja sadrže esencijalne masne kiseline i shodno tome sama po sebi imaju određenu funkciju, u slučaju macerata javlja se određena sinergija koja zbraja ljekovita svojstva samog bilja, ali i ulja u kojem je to bilje macerirano.Svi znamo da ulje buče koje najčešće koristimo na žalost nije hladno prešano. Sjeme buče golice se u klasičnoj proizvodnji prije prešanja „tostira“ – peče na oko 120 stupnjeva. Tako dobivamo dobro nam poznati okus ulja po pečenim sjemenkama. Ulje koje proizvedeno na ovaj način sigurno je najukusnije, ali ne i najzdravije. Uglavnom, u Matičnjaku sjemenke buče cijedimo poput svih ostalih sjemenki na temperaturi od tridesetak stupnjeva, bez prethodnog zagrijavanja.

Hladno prešano bučino ulje je naročito bogato vitaminima A, E, C i K. Svježe ulje sadrži više od 60 posto nezasićenih masnih kiselina. Također sadrži vitamine B grupe, nezasićene masne kiseline, minerale (fosfor, kalcij, magnezij, kalij) te elemente u tragovima (željezo, cink, mangan). Sadrži i lecitin, bjelančevine i salicilnu kiselinu. Bučino ulje pokazalo se kao dobra namirnica za prevenciju nekih bolesti i tegoba. Liječnici primarne zdravstvene zaštite često ga preporučuju muškarcima koji imaju problema s povećanom prostatom ili mjehurom (što je potvrđeno znanstvenim studijama).

Kopriva  se upotrebljava kod niza tegoba i bolesti, a djelovanja su potkrijepljena nizom istraživanja. U maceratu br. 6 kopriva čini važan faktor, jer je iznimno uspješna kod tretiranja tegoba vezanih uz prostatu. Korisna je kod otežanog mokrenja zbog povećane prostate. Lektini i polisaharidi iz korijena utječu na metabolizam hormona testosterona, ekstrakt korijena koprive inhibira enzimsku aktivnost u prostati, a inhibirajuće djeluje i na vezivanje proteina na receptore. Kopriva je fantastična za tijelo, ali i jačanje živaca – pomaže kod stresa, nervoze i depresije. Općenito bilo koji da je poremećaj, disbalans u tijelu, bilo koja da je boljka tijela kura koprive neće biti naodmet, a vrlo često će napraviti pravo malo čudo.

Vrbovica je dragocjena u liječenju upalnih stanja prostate, njome se uspješno liječe i bolesti bubrega, mokraćnog mjehura i bakterije u urinarnom sustavu. Prirodni je antiseptik, antibakterik, adstrigent, antiinflamatorik i tonik. Ako postoji pravi primjer ljekovitosti pojedine biljke za određeni sustav organa i njegovih bolesti, tada je za urinarni sustav to vrbovica.

Majčina dušica je jaki antiseptik za unutarnje urogenitalne i dišne organe, stimulira fizičke i psihičke funkcije.

Poznavanje, djelovanje i uporaba ljekovitog bilja konstantno se razvijaju, kao i svaka druga znanost. Istraživanja učinkovitosti ljekovitog bilja svakoga dana šire naše obzore. Fitoterapija nije alternativa današnjem liječenju, već njezin dio koji ispunjava prazninu i nudi dodatne mogućnosti pri liječenju i sprječavanju akutnih i kroničnih oboljenja.

Pri odabiru ljekovitog bilja za Macerat br. 6 poštovali smo razne kriterije, birali smo bilje koje se već dugo koristi kod liječenja prostate i urinarnih infekcija, bilje čije je djelovanje dobro istraženo, a učinkovitost potvrđena.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI