Med nas uvijek asocira na nešto zdravo, prirodno i savršeno

Zadnjih godina interes o ljekovitom bilju sa razlogom raste, te danas sve više ljudi u prirodi pronalazi rješenje svojih zdrastvenih problema. Tražili smo razuman i svrsishodan način kako očuvati nutrijente iz biljaka bez previše obrađivanja, kako nebi izgubili svoje izvorne ljekovite i hranjive vrijednosti i sastojke. Tako su i nastali funkcionalni medovi

Funkcionalni med Concofit

Namijenjen je poticanju dobre probave na nježan i prirodan način. Sastavljen je od cvijetnog meda, crnog kima i posija zobi. Ulje sjemenki crnog kima od davnina se s razlogom koristilo kao narodni lijek diljem svijeta za prevenciju i tretiranje brojnih bolesnih stanja organizma, a danas znanost potvrđuje ono što se naslućivalo. Aktivne tvari u sjemenkama pomažu u održavanju homeostaze- ravnoteže potrebne za preživljavanje i ozdravljenje. Ipak, sjemenke crnog kima najviše se koriste prirodno zaslađene s medom. Med kojemu je dodan prah od sjemenja crnog kima je brza nutritivna bomba. Brza jer obiluje fruktozom i glukozom, šećerima koji najbrže potiču probavu i apsorpciju aktivnih sastojaka u krv, nutritivna jer sadrži širok spektar mikro i makronutrijenata i raznih zaštitnih biološki aktivnih spojeva. Iako se o točnim terapeutskim mehanizmima djelovanja još vode diskusije i rasprave, ovi farmakološki učinci su doista potvrđeni u brojnim znanstvenim studijama. Zadnjih godina interes o ljekovitom bilju sa razlogom raste, te danas sve više ljudi u prirodi pronalazi rješenje svojih zdrastvenih problema. Tražili smo razuman i svrsishodan način kako očuvati nutrijente iz biljaka bez previše obrađivanja, kako nebi izgubili svoje izvorne ljekovite i hranjive vrijednosti i sastojke. Tako su i nastali funkcionalni medovi.

Posije zobi su najprirodniji izvor beta glukana i selena, neprobavljive su pa savršeno čiste naše tijelo od viška masti, vode i toksina. Također, posije zobi povećavaju količinu stolice. Beta glukani su modulatori imuniteta te se primjenjuju pri raznim virusnim, bakterijskim, gljivičnim i parazitskim infekcijama.

“MALVAMED” Dišite punim plućima



Funkcionalni med kojemu su dodane sjemenke crnog kima, cvijet crnog sljeza i pustenaste divizme. Pripravak koji je namjenjen svima koji žele disati punim plućima. Korištenjem sjemenki crnog kima u prehrani, pročistite dišne putove, spriječite nakupljanje sluzi, omogućite bolje disanje, povećajte aktivnost obrambenog sustava, naročito u tkivu pluća i postignite visoke razine T-limfocita i NK-stanica u organizmu. Naime, te stanice su nosioci imunog sustava i prva crta obrane od raznih virusnih i bakterijskih infekcija, a prah sjemenja crnog kima značajno potiče njihov rast i aktivnost. Crni sljez sadrži sluzi, glukozide i organske kiseline, te je koristan pri ublažavanju kašlja i kataru usta i grla. Pustenasta divizma je ekspektorans, ona služi za poticanje i ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz dišnog sustava. Smiruje sluznicu respiratornog trakta, čisti višak sluzi te smanjuje upalu i bol.

Malvamed namjenjen je svima koji pate od astme, alergija i drugih problema sa disanjem.

VINIFERA , funkcionalni med za bolje krvne žile

Vinifera je poliflorni funkcionalni med sa sajemenkama crnog grožđa, (oduljenim i fino samljevenim naravno, radi bolje apsorpcije), herbom bosiljka, herbom ružmarina, i korjenom đumbira. Sve ove biljne vrste dokazano doprinose očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Važno je naglasti i to da su ove vrijedne ljekovite biljke u medu zaštićene od propadanja i nisu podvrgnute nikakvoj drugoj tehnološkoj radnji osim fizičkog mješanja sa samim medom. Želim zapravo reći da ih na ovaj način ne moramo kuhati da bi dobili tzv. biljni „čaj“ i tako vrelom vodom uništili većinu njihovih ljekovitih aktivnih principa.

Zašto se ovaj pripravak zove baš „Vinifera“ Pa eto upravo zbog najzdravijeg dijela vinove loze – njene koštice. Ona sadrži proantocijane, resveratrol, alfalipoičnu kiselinu ono najvažnije, relativno velike količine arginina i citrulina kao prekusore stvaranja dušičnog oksida, NO. Zašto je pak ovo važno saznat ćete kad pročitate tekst ispod koji ima prilično „čudan“ naslov.

Alfred Nobel i zdravlje naših krvnih žila

Iako znam da ovaj naslov zvuči pomalo čudno, ipok je gospodin Alfred Nobel, švedski kemičar sa 355 priznatih patenata bareem posredno zaslužan za revolucionarni pristup u sprečavanju i liječenju krvožilnih bolesti. Naime, jedan od dobitnika prestižne nobelove nagrade za medicinu, dr. Louis J. Ignarro svoje istraživanje usmjerio je na istraživanje jednog kemijskog spoja bez kojeg gospodin Nobel nije mogao napraviti svoj najpoznatiji izum, – dinamit. Radi se naravno o nitroglicerinu. Ovaj je nobelovac zapravo dokazao da nam je za za preveniranje srčanožilnih bolesti dovoljno povećati razinu molekule dušičnog oksida (jedne vrste nitroglicerina) koja se već nalazi u našem tijelu.

U svojoj knjizi „NO MORE HEART DSEASE“ ili u mom slobodnom prijevodu „Nema više srčanih bolesti“, Dr. Louis J. Ignarro piše o jednoj zanimljivoj pojavi koja se dogaala baš u tvornicama dinamita Alfreda Nobela. Naime svi oni koji su bili u doticaju sa nitroglicerinom, pa i sam Nobel, imali su česte glavobolje S druge strane, oni koji su na posao dolazili sa jakim bolovima i stezanjem u prsima su čudesno ozdravljali i za vrijeme radnog tjedna su ovi bolovii prestajali. Bolovi bi im se vraćali za vrijeme neradnih dana. Danas je jasno da su ovi ljudi udišući pare nitroglicerina dilatirali, širili svoje krvne žile. Krajem devetnaestog stoljeća, lječnici su već primjenjivali nitroglicerin u liječenju angine pektoris, ali osobni liječnik gospodina Alfreda Nobela sa ovim lijekom nije imao sreće. Naime tvorac dinamita nikako nije pristajao na terapiju sa spojem koji je njegov dinamit činio tako eksplozivnim. Na kraju je i sam nobel umro od bolesti srca.

Bilo kako bilo dr. Louis J. Ignarro dobio je nobelovu nagradu jer je sa suradnicima objasnio kako jedna jednostavna aminokiselina arginin uz pomoć druge aminokiseline citrulina pomaže stvaranju dušičnog oksida, tzv „signalne molekule“ koja širi , dilatira krvne žile i tako prevenira srčano žilne bolesti, snižava krvni tlak, poboljšava cirkulaciju smanjuje progresiju ateroskleroze, reducira i sprječava pojavu srčanog ili moždanog udara. Njegov suradnik i također nobelovac, dr. Furchgott 1986 dokazao je da ovu svemoguću molekulu stavara endotel krvnih žila i da ona onda regulira njihovo opuštanje što dovodi do već pomenutih benefita za krvožilni sustav. Devedesetih godina prošlog stoljeća ova dva nobelovca dokazali su da je dušični oksid kemijski glasnik odgovoran i za erekciju muškog spolnog organa jer se i tu u endotelu krvnih žila otpušta dušični oksid. Sad je dobro postaviti pitanje kako povećati količinu molekule dušičnog oksida koju naše tijelo ioanako stvara, ali nažalost nedovoljno. Dr. Ignarro nudi jednostavan recept: unosom određene količine aminokiselina arginina i citrulina. Medju najboljim prirodnim izvorima ovih aminokiselina su orah i lješnjak,ali i tzv. protein oduljenih sjemenki grožđa koje su još kako smo naveli bogate alfa lipoičnom kiselinom koja služi za prevenciju moždanog i sračnog udara ali i proantocijanima tzv.“ ubojicama raka“, a tu je i jaki antioksidans resveratrol. Kako su proteini izgrađeni od aminokiselina, dobar izvor su i na primjer konopljini proteini. Ipak orah i lješnjak uzeti u prirodnom obliku – jezgre nisu toliko dobar izvor arginina i citrulina kao na primjer tz, odmašćeno brašno sjemenke grožđa.. Odmašćivanje sjemenke grožđa je nešto što mi u „Matičnjaku“ radimo barem jednom mjesečno i eto na sreću s jedne strane dobivamo kvalitetno kozmetičko ulje grožđa, a s druge ovo odmašćeno brašno u kojem je arginina i citrulina utoliko više koliko smo hladnim prešanjem iz jezgre istisnuli ulje u kojem naravno nema ovih aminokiselina potrebnih za sintezu neophodnog nam dušičnog oksida. Na taj način mi zapravo postupkom hladnog cijeđenja „koncentriramo“ arginin i citrulin u našem brašnu grožđa. Zato je ovo brašno u znatnom postupku prisutno u našoj smjesi za bezglutenski kruh i ono se zove isto: „Vinifera“

Facebook Comments

Loading...
DIJELI