Masovne tužbe zbog zastrašujućih posljedica protiv proizvođača cjepiva i Vlade potresaju ovu zemlju

Japanska Vlada, za razliku od hrvatske, poštena je bar toliko da je preporuku za sporno cjepivo povukla, dok naša Vlada forsira neprovjereno cjepivo bez ikakvih posljedica!

Od srpnja prošle godine, ukupno 119 djevojaka i žena u Japanu podnijele su tužbe protiv  japanske vlade i dva proizvođača cjepiva protiv humanog papiloma virusa (HPV), kompanija GlaxoSmithKline i Merck Sharp & Dohme Corp. Prema tužbi, HPV cjepiva uništilo je živote tisućama djevojaka i žena koje nakon cjepiva trpe ozbiljne posljedice te zbog toga traže odštetu. Neki od najnovijih slučajeva su 28 djevojaka u dobi od 15 do 22 godine koje su nakon cijepljenja razvile velike zdravstvene probleme, kroničnu bol u svim dijelovima tijela, smanjenu pokretljivost, zastrašujuću bol u abdominalnom djelu itd. Te žene ne samo da tuže proizvođače cjepiva već tuže i japansku Vladu jer je odobrila cjepivo bez provjere.

Jedna mlada žena po imenu Erina Sonoda, 20-godišnja studentica, za The Japan Times ispričala je kako je nakon cijepljenja razvila užasne menstrualne bolove, nakon svog drugog cijepljenja ali na tome nije stalo. Osim što se suočava s užasnim bolovima u abdominalnom djelu nakon posljednjeg cijepljenja razvila je strašne bolove i u ostatku tijela te zbog toga ima velikih poteškoća s hodanjem, a nerijetko mora koristiti i invalidska kolica. ‘Osjetila sam akutnu bol. Kao da mi netko stišće unutarnje organe. Svakim danom je sve gore a dospjela sam do toga da se ne mogu niti pomaknuti’ govori Sonda dok sjedi u invalidskim kolicima. Sonda od proizvođača traži odštetu kao naknadu za svoje ozljede i uništenu kvalitetu života. ‘Želim da Vlada ozbiljno preuzme odgovornost za žene koje se suočavaju s užasnom patnjom  nakon cijepljenja cjepivom koje su oni odobrili bez ikakve provjere’.

erina sonda
Mlada Erina Sonda svjedoči kako je postala nepokretna nakon cijepljenja cjepivom protiv HPV-a

Zanimljivo je da je je od 2013.  samo u Japanu 3 tisuće Japanki prijavilo ozbiljne nuspojave ovog cjepiva. Mnoge su poput Sonde pretrpjele različite tjelesne probleme, a japanska vlada suočava s brojnim  tužbama žena i djevojaka  koje tvrde da su im životi potpuno promijenjeni nakon cijepljenja ovim cjepivom jer su mnoge žene ostale potpuno nepokretne i trebaju stalnu medicinsku njegu. Ističu kako su im životi nepovratno uništeni nakon cijepljenja cjepivom koje je trebalo samo biti prevencija protiv raka grlića maternice.

Iako japanska Vlada kao i prozvođači ovog cjepiva, GSK i MERC demantiraju da su ove užasne nuspojave posljedice cjepiva, japanska vlada je još 2013. godine, samo dva mjeseca nakon što su preporučili cjepivo građanima, preporuku hitno povukla. Razlog tomu je upravo činjenica da je na tisuće žena prijavilo opasne nuspojave te su se tužbe samo slijevale. Japanska Vlada naime priznaje da je 2945 žena prijavilo teške nuspojave te su zbog toga povukli svoju preporuku ali istodobno tvrde da su nuspojave vrlo rijetke.

S obzirom na to da isto cjepivo, istih proizvođača preporučuju i u Hrvatskoj te se raznim metodama vrše pritisci na roditelje da cijepe svoje djevojčice i dječake ovim opasnim cjepivom, još 2013. godine kad je japanska Vlada povukla svoju preporuku upitali smo za mišljenje dr. Lidiju Gajski koja je  također na opasnosti ovog cjepiva rekavši nam:“Kliničke studije na temelju kojih je HPV vakcina registrirana bile su dizajnirane na način koji ne omogućuje adekvatno prepoznavanje nuspojava i obilovale su metodološkim slabostima. Istovremeno, druga znanstvena istraživanja i izvještaji povezali su ovo cjepivo s čitavim nizom nuspojava, među kojima su: smrt, grčevi, nesvjestica, pad krvnog tlaka, gubitak vida, trnci, paraliza, Guillain-Barreov sindrom, kljenut ličnog živca, sindrom kroničnog umora, teške alergijske reakcije, autoimuni poremećaji, venska tromboza, plućna embolija, upala gušterače. O vrlo čestim lokalnim, probavnim i kožnim reakcijama da i ne govorimo. Štetni učinci HPV vakcine nadležnim se državnim agencijama prijavljuju od samog početka cijepljenja. Broj prijava samo u šest zapadnih zemalja do 2011. godine dosegao je više od 30 000. Podaci britanske agencije za lijekove (MHRA) pokazuju da je ukupni broj prijava za jedno od HPV cjepiva 24-104 puta veći od bilo kojeg drugog cjepiva iz Kalendara, ” upozorila je Gajski.

U Hrvatskoj se naime suočavamo se s time da liječnici nerijetko ignoriraju i demantiraju nuspojave čak i kad one prerastu u nešto vrlo ozbiljno poput autizma ili dojenačke smrti te je u Hrvatskoj praksa upisivanja nuspojava posve nepoznata. Naravno, time se stvara privid da je nuspojava jako malo. Ali nije. Riječ je samo o tome da je japanska Vlada za razliku od hrvatske poštena bar toliko da je preporuku povukla, dok naša forsira neprovjereno cjepivo bez ikakvih posljedica!

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI