Ljetni detoks tijela za koji su vam potrebne samo tri namirnice

Detoksikacijom se čiste organi i u tom se pogledu detoks-programi dijele na dva jednako važna aspekta – čišćenje pluća, kože i bubrega te čišćenje jetre.

Napravite čaj od đumbira. Pripremite ga tako da narežete svježi korijen đumbira na kriške i dodate u uzavrelu vodu. Kuhajte desetak minuta, a zatim procijedite. Po želji se u čaj dodaju med, limun, cimet, kardamom i klinčić.

Detoksikacijom pluća čistite ih od katrana i toksina, smanjujete rizik od pojave infekcije, povećavate njihov kapacitet te poboljšavate zdravlje respiratornog sistema. Pluća će pročistiti i ljuti začini, poput bibera ili pak čilija jer ljuta hrana pomaže u razgradnji viška sluzi. Zbog toga možete osjetiti kako vam nos curi jedete li ljuto, a takvi začini slično djeluju i na višak sluzi u plućima te potiču njezino izbacivanje.

Izgled kože poboljšat će žute namirnice (npr. limun i paprika), a u njih spada i kurkuma, koja pomaže kod problema crvenila, akni te smanjuje izraženost bora. Kožu je potrebno čistiti i izvana, i to dnevnim, neagresivnim pilingom – nakon svakog tuširanja obrišite se grubljim ručnikom ili tijekom tuširanja upotrijebite četku kako biste uklonili mrtve ćelije s površine kože. Za čistu kožu potrebno je i povremeno se dobro iznojiti. To možete učiniti u sauni, tijekom vježbe ili u najboljem slučaju oboje. Detoksikacijom je potrebno očistiti i jetru, a savršena namirnica za čišćenje jetara je kurkuma.

Dodajte kurkumu u jelo ili je popijte rastopljenu u toplome mlijeku prije spavanja. Ako vam zbog laktoze ne odgovara kravlje mlijeko, razrijedite ga s vodom ili upotrijebite sojino, bademovo, rižino ili zobeno.Facebook Comments

Loading...
DIJELI