Lice vam izgleda bezvoljno i naborano? Evo što je dovelo do toga i kako riješiti problem!

Koža je najveći ljudski organ, no često zaboravimo da joj trebamo posvetiti i najviše pažnje.

Što je potrebno činiti kako bismo uspješno očuvali naš najveći organ, kako njegovati kožu u nadolazećim ljetnim danima, koji su najčešći mitovi o koži – sve nam je objasnio dr. Dinko Kaliterna, spec. dermatovenerolog iz poliklinike Poliderma.

Kako trebamo njegovati i štititi našu kožu?


Kožu je potrebno čuvati od štetnih utjecaja okoliša, a ovdje prvenstveno mislimo na sunce. Trebali bismo izbjegavati nepotrebno duga izlaganja suncu, prženja na plaži i slično. Sama činjenica da u cijeloj godini najviše oštetimo kožu ljeti govori dovoljno. Iako mnogi misle da je hvatanje hlada dovoljno, bitno je napomenuti da ni ondje niste zaštićeni, kao ni za oblačnog vremena. Sva mjesta izložena suncu moraju se mazati zaštitnim faktorom ili puderom.

Za žene je idealno da zaštitni faktor bude u obliku pudera. Preporučamo nošenje nedekoltiranih majica, ili nošenje marama, a vrat bi također trebalo zaštititi. Zaštita ne ide samo izvana već i iznutra, pa je potrebno piti što više vode, jesti hranu bogatu vitaminima i mineralima, barem tri puta tjedno jesti ribu ili meso. Posebnu pažnju treba posvetiti korištenju losiona i svakodnevnoj njezi i čišćenju lica.Što utječe na propadanje kože?

Prvenstveno je bitno naglasiti utjecaj okoliša – u zagađenim sredinama to su smog, utjecaj nikotina, vidljive i UV zrake, utjecaj plavog svjetla prilikom korištenja mobitela, TV-a i ostalih ekrana. Prekomjerna i česta konzumacija nikotina, alkohola i slabe hrane isto utječu na kožu. Bitno je smanjiti šećer jer on potiče brži razvoj bora, izbjegavati naglo izlaganje suncu te odlaske u solarij, kao i izravni kontakt s kemikalijama.

Kako stres djeluje na kožu i kada treba potražiti pomoć?

Koža je ogledalo naše duše jer je direktno spojena s mozgom. Dakle, sve što proživljavamo u glavi – odražava se na koži. Stres uzrokuje veće lučenje hormona kortizola koji potiče razgrađivanje kože i potiče slabljenje kvalitete izgleda kože pa ona izgleda bezvoljno i naborano, a ujedno potiče topljenje masnog tkiva pa dolazi do ‘padanja’ lica. Međutim, i to je rješivo modernim metodama, naročito laserskom tehnologijom.

Postoje li neki mitovi o koži (nešto što većina smatra da je točno, a zapravo je potpuno krivo)?

Postoji jako puno krivih mitova, a jedan od mitova je da lice treba prati vodom – ne! Voda kakvu koristimo u sebi ima jako puno kamenca, klora i ostalih stvari koje izazivaju sušenje kože tako da se treba koristiti preparate koji uklanjaju štetne ione klora, jer klor potiče sušenje i oštećivanje kože. Umjesto pranja vodom, radije je operite micelarnom vodom jer običnom vodom samo ćete isušiti kožu, a ništa od prljavštine nećete skinuti. Isto tako sapun ne ubija bakterije nego potiče gubitak masnog sloja. Treba smanjiti upotrebu sapuna i dezinficijensa, tuširanje bi trebalo biti u mlakoj, a ne vrućoj vodi – najbolje bez ičega.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI