LAŽNA ŽITARICA PUCA OD PROTEINA! Pola kilograma košta 20-ak kuna, preporučuje se osobama koje ne jedu meso

Foto: Instagram

Iako se smatra zdravijom zamjenom za rižu, kvinoja nije žitarica već usjev nalik žitarici koja se uzgaja zbog svog jeftinog sjemena.

Potječe iz Južne Amerike, obiluje proteinima te sadrži devet esencijalnih aminokiselina. Zbog toga se njezina konzumacija preporučuje osobama koje ne jedu hranu životinjskog porijekla. Bogata vitaminima iz skupine B, vitaminom E , ali i mineralima poput kalcija, magnezija i željeza. U 100 grama nekuhane kvinoje nalazi se 360 kalorijma što ju čini zasitnom namirnicom.

Pola kilograma ove namirnice može se kupiti po cijeni od dvadesetak kuna, a za relativno malo novca uspješno ćete nahraniti četveročlanu obitelj.

Kako skuhati kvinoju?

Isperite kvinoju pod mlazom čiste vode kako biste uklonili gorčinu na vanjskoj ovojnici sjemenke. Nemojte je dugotrajno namakati jer bi gorčina mogla prodrijeti u unutrašnjost te pokvariti okus jela.



Pomiješajte kvinoju s dvostrukom većom količinom vode. Primjerice, ako želite pripremiti jednu šalicu kvinoje, za kuhanje će vam biti potrebne dvije šalice vode.

Pomiješajte kvinoju s vodom u loncu te stavite kuhati na štednjak nepoklopljenu na umjerenoj temperaturi. Ovisno o količini koju kuhate, za termičku obradu bit će vam potrebno 10 do 20 minuta.

Nakon što kvinoju skuhate, poklopite lonac i pustite da odstoji barem pet minuta prije konzumacije.

Imajte na umu da će se tijekom kuhanja volumen kvinoje udvostručiti ili čak utrostručiti, stoga birajte nešto veći lonac za kuhanje.

Kvinoja ima lagan orašast okus. Ako ga želite dodatno produbiti, umjesto u vodi kuhajte kvinoju u povrtnom ili pilećem temeljcu.

Posolite jelo po želji. Na šalicu kuhane riže ide oko pola čajne žličice soli.

Kvinoju možete i samljeti te koristiti umjesto brašna za pripremu bezglutenskog kruha, palačinki i drugih slastica, piše Zadovoljna.hr.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI