Krpelji mogu uzrokovati i lajmsku bolest: Nakon ugriza potrebno je nametnike pravilno izvaditi iz kože

Foto: Pixabay/Ilustracija

Krpelji mogu biti nositelji bakterije Borrelia burgdorferi, koja uzrokuje lajmsku bolest. Najaktivniji su u svibnju i lipnju, a hrane se krvlju.

Važno je znati da krpelj mora biti prisutan na koži najmanje 48 sati kako bi se prenijela infekcija lajmske bolesti. Uklanjanje krpelja treba obaviti što prije i može se izvesti kod kuće pomoću pincete. Nakon ugriza, važno je pratiti pojavu simptoma i obratiti se liječniku ako se primijeti bilo kakva neobičnost, piše Kurir.

Koji je najbolji način tuširanja? Evo što kažu dermatolozi, a što ekolozi

Potrebno ga je uhvatiti pincetom što bliže koži. Laganim pokretima i laganim okretanjem lijevo-desno izvaditi ga iz kože. Ako dio krpelja ostane ispod kože, vidjet će se mala crna točkica koju je potrebno ukloniti iglom i pincetom. Nikada nemojte namakati krpelja alkoholom, uljima, benzinom i drugim tekućinama jer će oni samo ispustiti otrovne tvari u vaše tijelo.Uzroci povećane aktivnosti krpelja mogu varirati ovisno o klimatskim uvjetima, a infekcija lajmskom bolesti može se javiti i do mjesec dana nakon ugriza. Testiranje krpelja na lajmsku bolest moguće je u državnim ustanovama, ali odluku o tome donosi liječnik nakon procjene situacije.

Dolaze iritantni i opasni kukci: Donosimo savjete kako ih se riješiti

U slučaju pojave simptoma, liječenje lajmske bolesti obično uključuje terapiju antibioticima, ali započinje tek nakon pojave prvih znakova bolesti tijekom inkubacijskog razdoblja. Neki od simptoma lajmske bolesti su promjene na živčanom sustavu, oticanje zglobova, kao i poremećaji ritma srca.

‘Mjesec zatajivanja srca’: Posvećen jednoj od najčešćih zloćudnih bolesti današnjice

Osim uklanjanja krpelja, važno je znati kako spriječiti njihov ugriz. Preporučuje se nošenje svijetle odjeće kako bi se krpelji lakše uočili, kao i nošenje repelenata na bazi DEET-a na koži ili odjeći. Također je važno izbjegavati područja s visokom travom i grmljem te redovito pregledavati kožu nakon boravka u prirodi.

Kontrola krpelja i prevencija lajmske bolesti imaju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja tijekom aktivnosti na otvorenom, posebno u područjima gdje je krpeljima visoka aktivnost.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI