KRONIČNO STE UMORNI: Ako sumnjate da imate nedostatak vitamina D, najbolje je obratiti se svom liječniku

Vitamin D igra važnu ulogu u održavanju jakih, zdravih kostiju, a nedostatak može uzrokovati simptome poput slabosti mišića, bolova u kostima i promjena raspoloženja.

“Kronični umor povezan s vitaminom D može se također zamijeniti s umorom povezanim sa starenjem ili tipičnim životnim stresom. I olakšanje koje čovjek osjeća od njihovog umora nakon što ispravi nedostatak vitamina D iznenađujuće je značajno”, kaže dijetetičarka Trista Best, piše EatThis.

Preporučeni dodatak prehrani za većinu odraslih osoba iznosi oko 600 međunarodnih jedinica. Određene namirnice poput žumanjaka, masne ribe, crvenog mesa i obogaćenih žitarica bogate su ovim hranjivim tvarima, a ne zaboravimo i sunce.


“Izlaganje suncu možete upotrijebiti za poticanje vlastite sinteze vitamina D u svom tijelu. Najbolja metoda je izlaganje gole kože izravnoj sunčevoj svjetlosti pet do 10 minuta između 11 i 15 sati”, kaže dijetetičarka Marie Murphy.

Stručnjaci upozoravaju da ne uzimate bilo koji dodatak vitamina D kako biste ispravili potencijalni nedostatak.“Dopuna vitamina D bez uputa liječnika može biti opasna jer se radi o vitaminu topljivom u masti. To znači da može doseći toksične razine u tijelu jer se skladišti, a ne izlučuje poput vitamina topljivih u vodi”, upozorava Best.

Primjenom velikih doza vitamina D putem dodataka prehrani dolazi do poremećaja u metabolizmu kalcija te su prvi simptomi hipervitaminoze vezani uz hiperkalcijemiju. Velike doze uzrokuju i dodatno taloženje kalcija u bubrezima i gušterači te, ako se uzima u prevelikim dozama, vitamin D se smatra jednim od najtoksičnijih vitamina.

Simptomi hipervitaminoze D se pojavljuju nekoliko mjeseci nakon pretjeranog unosa vitamina D. U gotovo svakom slučaju, prehranom s niskim količinama kalcija, prestankom uzimanja vitamina D uz uzimanje kortikosteroida, osoba se može oporaviti od hipervitaminoze D kroz nekoliko mjeseci. No, šteta koju su pretjerane količine vitamina D uzrokovale na bubrezima može biti nepovratna.

Ako sumnjate da imate nedostatak vitamina D, najbolje je obratiti se svom liječniku radi jednostavnog testa krvi kako biste provjerili trenutnu razinu vitamina D.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI