Koristite mobitel na WC-u? Evo zašto biste trebali prestati

screenshot

Često pri odlasku  na WC nosite mobilni telefon? Niste jedini, ali ta bi vam navika mogla narušiti zdravlje.

“Poznato je da predugo sjedenje na školjci stvara povećani pritisak na vene u tom području, te dovodi do njihovog povećanja i može dovesti do pojave hemeroida“, kaže dr. Janko Fila.

Hemoroidi su veliki i nabubreni spužvasti jastučići ispunjeni krvlju u rektalnom kanalu ili na rubu kanala (čmaru), odnosno otečeno tkivo u anusu te oko anusa. Pojava hemoroida može biti bolna i neugodna, no obično se radi o laganoj i prolaznoj pojavi.

“Neće se, naravno, pojaviti zbog gledanja u mobitel, već zbog toga što previše vremena provodite na školjki dok pregledavate elektroničku poštu ili se dopisujete na društvenim mrežama. Isto upozorenje vrijedi i za one koji na zahodu vole čitati novine, ili knjigu”, objašnjava dr. Fila.

Statistika kaže da će gotovo tri od četiri osobe barem jednom u životu imati problema s hemeroidima. U većini slučajeva prolaze sami od sebe, no mogu se zakomplicirati tako da je potrebno liječenje. Vrlo je važno voditi računa o tome da prilagodimo prehranu, odnosno izbacimo sendviče, fast food i sličnu suhu hranu, a što više jedemo jušne kuhane obroke. U prevenciji je vrlo važno i redovito kretanje.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI