Koristite li ovog snažnog borca protiv upala i loše energije u domu? Nema bolesti koju ne uklanja!

Tamjan je aromatična smola koja se dobiva iz drveta Boswellia koje raste diljem Azije i Afrike, a dobivamo ju tako da zarežemo drvo tamjanovca. Većini nam je poznat iz crkvenih obreda kađenja, ali osim u religijskim obredima i aromaterapiji, tamjan ima svoju primjenu u liječenju. Premda će nas tamjan prvo podsjetiti na kršćanstvo, treba napomenuti da se koristio još u starom Egiptu i to ne samo u religijskim obredima, već i za balzamiranje mumija, za cijeljenje rana, ali i u kozmetici, bila ona preparativna ili dekorativna. Od tamjana su se tako primjerice radile maske za pomlađivanje, a pougljeni tamjan je ženama služio za iscrtavanje očiju i obrva. Rimljani i Grci su ga pak koristili za liječenje hemoroida, loše probave i zadaha iz usta.

S druge strane, u slavnoj indijskoj ajurvedskoj medicini koristi se već tisućama godina za liječenje astme, artritisa, zacjeljivanje rana, jačanje ženskog hormonalnog sustava, zaštitu od patogenih mikroorganizma i pročišćavanja krvi. U tradicionalnoj kineskoj medicini primjenjuje se za opuštanje mišića, jačanje cirkulacije, menstrualne poremećaje, urinarne infekcije, kontrolu boli te kod pretjeranog znojenja. Na Bliskom istoku se od davnina koristi za održavanje zdravlja usne šupljine. Tamošnji ljudi imaju običaj žvakati smolu tamjana, koja poboljšava zdravlje zubi i desni – zbog svojih antimikrobnih svojstava tamjan sprječava infekcije.

Kako to da sve ove naizgled različite kulture oduvijek koriste tamjan, pitate se!? Zato što je učinkovit! Kemijski spojevi odgovorni za učinkovitost tamjanovca su derivati bosvelične kiseline koji sprječavaju upalne procese. Istraživanja su tako pokazala da ekstrakt tamjanovca ometa molekule koje omogućuju nakupljanje upalnih stanica u tkivu. Kad se smanji broj tih molekula, smanjuje se i prodor upalnih stanica, što je primjerice važno kod osteoartritisa i ostalih upalnih bolesti. Nadalje, jedna klinička studija koja je istraživala povoljno djelovanje ekstrakta tamjanovca na osteoartritis, pokazala je značajno poboljšanje pri fizičkim aktivnostima, smanjenu jutarnju ukočenost, smanjenje smetnji pri kretanju, smanjenje intenziteta boli, poboljšanje snage i poboljšanje pokretljivosti zglobova, poboljšanu cirkulaciju i dotok krvi kroz žile oštećene upalom, a bez nuspojava uobičajenih za klasične protuupalne lijekove.

Također treba napomenuti da je tamjan iznimno učinkovit u kombinaciji s kurkumom, a ova se kombinacija pokazala uspješnom ne samo za osteoartritis, već i za reumatoidni artritis, Chronovu bolest te kroničnu bolest bubrega. Naime, kurkuma također pomaže uklanjanju bolova i povećava pokretljivost zglobova, a uz to štiti stanice od oštećenja te je snažan borac protiv upala. Tamjan stimulira i izlučivanje želučanih sokova te je dobar saveznik kod upalnih bolesti crijeva.

Napomenimo i to da se tamjanovac  ispitivao i za druge bolesti, poput bronhijalne astme, ali i kao anti age sastojak. Neka istraživanja su čak pokazala da tamjan može pomoći  u liječenju nekih vrsta karcinoma, primjerice malignih melanoma, raka mjehura i tumora na mozgu. Potvrđeno je i da ekstrakt tamjana, tamjanov acetat, smanjuje neurološka oštećenja, olakšava depresiju i napetost, sprječava bolesti krvnih žila i smanjuje loš kolesterol.No, nemojte misliti da tamjan dolazi samo u obliku smole jer postoji i u kapsulama koje se mogu naći u prodavaonicama zdrave hrane i biljnim ljekarnama. Od smole se pripremaju i tinkture, ulja, kreme te dodaci prehrani na bazi tamjana. Jestivi tamjan mora biti proziran bez crnih ili smeđih točkica. Najčešće je lagano žućkast s primjesom zelenkaste boje, a žvače se poput žvakaće. No, za unutarnju primjenu najbolje je koristiti tamjan u kapsulama.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI