Kiseli kupus, osim što je ukusan, pomaže pri zdravlju, kao i rasol

pixabay

Kiseli kupus kao lijek odavno se cijeni

Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži 20 mg vitamina C. Osim toga u njemu se nalaze i vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine. Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima.

Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje da sadrži i ljekovite antocijanine. Kiseli kupus je izvorna fermentirana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama. Zbog toga je kiseli kupus jako bitan u liječenju bolesti prouzrokovanih disbalansom crijevne flore, posebice nakon terapije antibioticima ili kemoterapije. Blagotvorno djeluje na želudac i crijeva, na njihovu mikrofloru i na peristaltiku, čime pogoduje probavi.

Pomaže i u probavljanju masnih obroka te ubrzava metabolizam što pospješuje izlučivanje štetnih tvari iz organizma te čisti i regenerira jetru. Tako čisti krv, usporava starenje i jača otpornost organizma.

Zacjeljuje rane i opekline

Kiseli kupus pospješuje zarastanje rana, a djeluje i kod reume i upale vena. Lokalno ga možete koristiti za ublažavanje svrbeža na koži uslijed različitih alergijskih upala, manjih opekotina i uboda insekata, posebno pčele ili ose. Na zahvaćeno mjesto stavite oblog od lista kiselog zelja i omotajte ga zavojem ili gazom. Imate li glavobolju, na čelo položite list kiselog kupusa i omotajte ga gazom. Za podizanje raspoloženja te općenito dobro zdravlje, svaki dan pojedite dvije do tri žlice naribanog kiselog kupusa. Ljudi koji konzumiraju puno kiselog kupusa jači su i otporniji na bolesti. Zbog toga se kiseli kupus posebno preporučuje starijim osobama, osobama s oslabljenim imunitetom i djeci, navodi alternativa-za-vas.com.



Sok od kupusa

U narodnoj medicini sok od kupusa, odnosno rasol, se odavno koristi. Kada govorimo o soku od kupusa mislimo na onaj  svježeg kupusa, a kada govorimo o rasolu mislimo na kiseli kupus. Oba su vrlo ljekovita, rasol se obično preporučuje više kod mamurluka. Sezona kiselog kupusa pa tako i rasola je zimi.

Recept za pripremu svježeg kupusovog soka

Operite dobro glavicu kupusa. U mikser dodajte pola litre vode. Ubacite kupus i miksajte dok ne dobijete jednoliku smjesu. Kupus se može miješati i s drugim povrćem ako vam se ukus samog kupusa ne sviđa.

Recept za juhu od rasola

Popržite brašno na ulju, kad porumeni skinite s vatre i dodajte mljevenu papriku i kupusov sok. Kada smjesa prokuha dodajte rezance ili knedle koje ste prethodno napravili.

Začinite po želji s time da ne stavljate previše soli obzirom da je rasol slan sam po sebi.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI