KAKO SMANJITI RIZIK OD PRERANE SMRTI? Šaka oraha ili kikirikija može utjecati na duljinu života

Pixabay

Želite biti zdravi i što dulje živjeti? Tada pročitajte što biste trebali uzimati kako biste smanjili rizik od nekih bolesti ili čak prerane smrti.

Šaka oraha ili kikirikija dnevno može utjecati na duljinu života ili, barem, smanjiti rizik od rane smrti, zaključili su nizozemski stručnjaci prije nekoliko godina. Već su i prethodne studije ukazale na povezanost s kardiovaskularnim zdravljem, ali ovo je prvo istraživanje u kojem su analizirani određeni orašasti plodovi i njihova veza s nekim bolestima, piše portal Dnevno.

Istraživači sa Sveučilišta u Maastrichtu utvrdili su tokom desetogodišnjeg perioda da je 23 posto manja mogućnost smrtnog ishoda kod ljudi koji su jeli najmanje 10 grama oraha ili kikirikija dnevno.

Istraživači su naglasili da se to ne odnosi na kikiriki maslac koji je bogat solima i trans-masnim kiselinama.

Orah i kikiriki obiluju različitim vitaminima, vlaknima, antioksidansima i drugim bioaktivnim spojevima.Više od 120 tisuća Nizozemaca, oba spola u dobi od 55 do 69 godina, dobilo je upute 1986. godine o načinu prehrane u vezi s orašastim plodovima, a nakon deset godina analizirana je njihova stopa mortaliteta.

Među onima koja su konzumirali orahe utvrđena je niža stopa mortaliteta u vezi s rakom, dijabetesom te respiratornim i neurodegenerativnim poremećajima.

Utvrđena je u prosjeku za 23 posto manja stopa mortaliteta tijekom deset godina za sve bolesti, a smanjenje je registrirano kod neurodegenaritivnih bolesti (45%), respiratornih bolesti (39%) i dijabetesa (30%).

“Potpuno je fantastično da je značajno niža stopa mortaliteta primijećena uslijed konzumiranja 15 g oraha ili kikirikija svaki dan”, rekao je profesor Piet van den Brandt koji je predvodio istraživanje.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI