KAKO SE ZAŠTITITI KOD JAKOG SUNCA? Evo odgovora stručnjaka

Foto: Nikola Zoko

Doba je godišnjih odmora, odlaska na more i izlaganja suncu. No, postavlja se pitanje koliko je uistinu potrebno proizvoda za zaštitu od sunca, nanosi li se na kožu krema u debljem ili tanjem sloju, zašto se može izgorjeti i u hladu ali i kako se ponašati kada izgore uši?

Na ova i mnoga druga pitanja, na dm radionici u sklopu ženskog putovanja Women’s days by modniALMAnah odgovorila je vizažistica i savjetnica za kožu Sara Grahor Justin.

Rekla je kako kvalitetna zaštita od sunca počinje slojem dobre hidratantne kremu za lice i tijelo.

Foto: Nikola Zoko

“Oba proizvoda koristite nakon tuširanja ili umivanja puštajući da se upije u potpunosti u kožu. Koliko ovih proizvoda trebate u svojoj svakodnevnoj beauty rutini? Kreme za lice koliko vam stane na gornji dio vašeg prsta (da prekrije jagodicu), a kreme/losiona za tijelo onoliko koliko je potrebno da prekrijete tijelo u potpunosti. Pazite na sve dijelove tijela, uključujući i gornji dio stopala, listove, laktove…”, istaknula je Grahor Justin.

Foto: Nikola Zoko

Dodala je da kada je koža nahranjena, nanosi se zaštitni faktor.“Budući da se nalazimo u najtoplijem dijelu godine, neka vam u fokusu bude Spf 50 krema sa zaštitnim faktorom. Ona treba pokriti vaše tijelo u potpunosti, pa birajte ili jedan proizvod koji odgovara vašoj koži ili kombinirajte dva proizvoda, onako kako to radite i u svakodnevnoj beauty rutini. Kako nanijeti kremu na lice? Kažiprst i srednji prst prekrijte tankom linijom kreme za lice te s tom količinom prekrijte lice, vrat i dekolte. Neka sloj bude jednak, a tijekom prekrivanja ne zaboravite i uši. Za cijelo tijelo vam je potrebno oko 5 ml. proizvoda, a prilikom nanošenja pazite da prekrijte cijelo tijelo-listove primjerice, ali i prste na stopalima, korijen kose, obrve…”, naglasila je.

Govorila je o tome gdje imamo najtanju kože te navela kako se ona nalazi na – usnama.

Njezin je savjet da kako se usne njeguju zimi, tako se trebaju njegovati i ljeti.

“U ponudi je sve više balzama za usne sa zaštitnim faktorom pa jedan od takvih ubacite i u svoju kozmetičku torbicu. Sjajio nanosite nekoliko puta tijekom dana, štiteći tako usne od jakog sunca, ali i vjetra, soli. Dovoljno je u jednom potezu (lijevo-desno) prekriti cijele usne”, rekla je Grahor Justin.

Foto: Nikola Zoko

Koje su zablude kada je sunčanje u pitanju?

Sunce prodire i kroz najgušće krošnje drveća, a bijela odjeća dugih rukava može zaštiti kožu, ali ne u potpunosti. Najbolje je nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom te nakon toga odjenuti potrebnu odjeću, a ima i neopren rješenja sa zaštitnim faktorom. Lice treba zaštititi šeširom.

Pritom treba paziti da obod šešira stvori hlad i vrhu nosa kako ne bi izgorio.

I podjednako važno kao i nanošenje, je i skidanje zaštitnog faktora prije odlaska na spavanje. Naime, proizvodi koji štite od štetnog zračenja sunca mogu začepiti pore kože uslijed čega se mogu stvarati prištići. Koža mora disati, a SPF faktor se skida s uljnim čistačem za lice i nakon toga gel ili pjena za umivanje te noćna krema.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI