KAKO ODRŽATI ZDRAVLJE ŽIVČANOG SUSTAVA? Važna je pravilna prehrana, vježbanje te dovoljno sna i odmora

Pixabay

Postoji nekoliko načina da održite zdravlje živčanog sustava, prije svega – pravilna prehrana bogata hranjivim tvarima, vitaminima. To uključuje hranu poput ribe, orašastih plodova, sjemenki, povrća i voća.

Vježbanje, tj. redovita tjelesna aktivnost može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi u tijelu i mozgu, što također može poboljšati zdravlje živčanog sustava, piše portal Dnevno.

Dovoljno sna i odmora važno je za obnovu i oporavak živčanog sustava.

Stres može negativno utjecati na živčani sustav pa je važno pronaći načine za smanjenje stresa, poput meditacije, joge ili opuštajućih aktivnosti.

Nadalje, treba izbjegavati štetne tvari poput alkohola, duhana i droga koje mogu imati štetan utjecaj na živčani sustav i cjelokupno zdravlje.Redoviti pregledi kod liječnika mogu pomoći u otkrivanju i liječenju potencijalnih problema živčanog sustava u ranim fazama.

Ne zabravite ni mentalne aktivnosti. Rješavanje problema, učenje novih vještina i druge mentalne aktivnosti mogu pomoći u stimulaciji mozga i održavanju zdravog živčanog sustava.

Banane mogu biti zdrave za živčani sustav jer su bogate vitaminom B6 i kalijem. Vitamin B6 igra ključnu ulogu u proizvodnji neurotransmitera koji pomažu u prijenosu informacija u mozgu, dok kalij pomaže u održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu.

Osim ugodnog okusa, banane posjeduju brojna ljekovita svojstva te mogu ublažiti simptome mnogih bolesti. Bogate su nutrijentima, vitaminima A, B6 i C, a sadrže i minerale fosfor, mangan, magnezij, kalij i folnu kiselinu.

Zbog velike količine vitamina B, blagotvorno djeluju na živčani sustav. Ublažavaju stanje depresije i djeluju opuštajuće, jer proteini tijekom probave dovode do stvaranja serotonina, hormona zadovoljstva.

Mnogi koriste koru za umirenje kože nakon uboda ili iritacije.

Suhe banane također su izuzetno korisne jer ubrzavaju metabolizam, proizvodnju hemoglobina, povećavaju snagu mišića i otklanjaju zatvor.

Sušenjem gube samo tekućinu i manje količine vitamina A i C, ali su zato ostale tvari još više koncentrirane nego u svježim bananama.

Veliki izbor

Međutim, osim banana, postoji i mnogo drugih namirnica koje se preporučuju za zdravlje živčanog sustava.

Tamna zelena lisnata povrća poput kelja, špinata i blitve bogata su magnezijem koji pomaže u opuštanju živaca i smanjenju stresa.

Plava riba poput lososa, skuše i tune, bogata je omega-3 masnim kiselinama koje su važne za zdravlje mozga i živčanog sustava.

Orašasti plodovi i sjemenke poput badema, oraha, lana i chia sjemenki, bogati su vitaminom E i magnezijem koji su važni za zdravlje živčanog sustava.

Cijela zrna poput smeđe riže, cjelovitog kruha i žitarica, bogata su vitaminom B i vlaknima, koja pomažu u održavanju zdravog živčanog sustava.

Voće poput borovnica, jagoda i naranči, bogato je antioksidansima i vitaminom C, koji pomažu u zaštiti živčanog sustava od oksidativnog stresa.

Ukratko, važno je jesti raznoliku i uravnoteženu prehranu koja sadrži različite hranjive tvari kako bi se osiguralo zdravlje ne samo živaca i mozga, nego i cijelog organizma.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI