JESTE LI IKADA POJELI KORU BANANE? Evo zašto biste trebali

Pixabay

Svi mi gulimo bananu i nikada nam ne pada na pamet da jedeno njenu koru. Obično ju bacamo, no i ona je jestiva, zdrava i hranjiva. U Aziji se kora banane priprema za jelo na razne načine, objavio je portal Dnevno.

Naime, kora je banane bogata vitaminima B6 i B12, kao i magnezijem i kalijem. Unutrašnjost banane također ima i druge tvari, no u znatno manjoj mjeri.

Evo koliko nutrijenata sadrži jedna banana u odnosu na dnevne potrebe našeg organizma:

– 12 posto dnevne potrebe za vlaknima, koja potpomažu probavu i smanjuju rizik od dijabetesa,

– 17 posto dnevne potrebe za vitaminom C koji je važan faktor za održavanje imuniteta,– 20 posto dnevne potrebe za vitaminom B6 koji pomaže organizmu da hranu pretvori u energiju,

– 12 posto dnevne potrebe za kalijem koji je važan za razvoj novih stanica u cijelom organizmu,

– 8 posto dnevne potrebe za magnezijem koji je važan za regulaciju glukoze i krvnog tlaka.

Kora banane je tanja i mekša što je banana zrelija, a tada postaje i slađa pa ju je lakše sažvakati i probaviti. Ako to nije dovoljno, ona može da se opariti ili ispeći, a ako ni tada niste zadovoljni i ne možete ju pojesti, možete je uporabiti i u druge svrhe.

Koru banane možete ostaviti u kanti vode nekoliko dana, a tu vodu poslije iskoristiti za zalijevanje cvijeća. U njoj će biti mnogo više hranjivih tvari koji će pomoći da vaše biljke budu snažne.

Koru možete iskoristiti i za pečenje mesa. Kada pečete meso u pećnici, koru banane možete poredati ispod kako se meso ne bi osušilo.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI