JESEN DONOSI NEDOSTATAK ENERGIJE, KONCENTRACIJA NAM SLABI: Napunite se energijom i ojačajte otpornost imuniteta

Imunitet je prva crta obrane našeg organizma od napada različitih mikroorganizama, uključujući i viruse, a posebno je to značajno u vrijeme epidemije koronavirusa. Slabljenje imunosnog sustava čini nas podložnijima svim vrstama bolesti. Ulaskom u jesen sezonske alergije još više pridonose slabljenju imuniteta. Čak i oni koji nemaju problema s alergijama, promjenom temperature, vjetrova i tlaka zraka podložniji su oboljenjima.

Postoji više od 100 podtipova virusa koji kod čovjeka mogu uzrokovati najobičniju prehladu. Njihov vrhunac događa se upravo prelaskom iz ljeta u jesen.

Najbolji način da se spriječi ulazak virusa u tijelo, što nam također iz Stožera redovito ponavljaju od pojave epidemije koronavirusa, redovito je pranje ruku, naročito prije jela, te se ne smiju dirati oči, nos ili usta. Kratke redovite vježbe kojima se umanjuje stres također su dobra prevencija od prehlada ili viroza jer jačaju imunitet.

Matična mliječ, vitamin C ili imunoglukan spriječit će nagli pad imuniteta i znatno umanjiti vjerojatnost da pokupite prehladu ili gripu koja se ovih dana ponovno pojavila. Naravno da u jačanju imuniteta najvažniju ulogu imaju vitamini C, D, E te cink koji se preporučuju uzimati zajedno, dok su za brži oporavak najvažniji vitamini B te željezo, magnezij i selen.

Cink je ključan za jačanje imuniteta i otpornost na prehlade i gripe, ali i kod kroničnih infekcija. Jesen donosi nedostatak energije, što otežava koncentraciju. Protiv umora pomažu jabuke, kruške, mandarine, kukuruz, kesten, gljive itd. koji su bogati cijelim nizom nutrijenata i zaštitnih biljnih kemikalija.



Kivi, mandarine i naranče odličan su izvor vitamina A i C i izvor antioksidansa. Na primjer, jedan kivi zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C, a dozrijeva upravo sada, u razdoblju kada se javlja sve više prehlada i viroza. Također, voće koje je ujedno i idealna poslastica, a dozrijeva ujesen je mandarina. Uz to što je ukusna, ne ugrožava vitku liniju, dapače, pomaže je održati, a uz to je bogata vitaminima i mineralima.

Paprika je jedan od najboljih izvora vitamina C. Sadrži ga četiri puta više nego naranča, a uz to je puna vitamina B1, B2 i B6 te vitamina E i prehrambenih vlakana. Vitamin A nalazi se u obliku provitamina beta-karotena, a od minerala paprika sadrži kalij, fosfor i željezo.

Jabuke i kruške sadrže prirodni voćni šećer fruktozu i bogatstvo neprobavljivih vlakana, zbog čega ne uzrokuju snažne oscilacije razine šećera u krvi. To ih čini idealnim jesenskim međuobrocima za osobe izložene pojačanom stresu i psihofizičkim naporima.

Grožđe sadrži obilje flavonoida koji su zaslužni za cijeli niz povoljnih utjecaja na zdravlje čovjeka, posebice za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava. Također, grožđe je izvrstan izvor vitamina C.

Magistra nutricionizma Petra Vlak objasnila je na koji način ojačati imunitet. Kako kaže, načinom prehrane, tjelesnom aktivnošću te odabirom kvalitetnog dodatka prehrani, imunosnom sustavu osigurava se potrebno oružje za borbu protiv virusa. Jačanjem imuniteta poboljšavamo opće stanje organizma, čime se i psihološka slika poboljšava, što znatno olakšava borbu protiv ovog neprijatelja. Umor, učestale infekcije, upale, alergijske reakcije te sporo cijeljenje rana učestali su simptomi oslabljenog imuniteta.

“Nekvalitetna prehrana čini nas podložnijima infekcijama, usporava oporavak i potencira simptome koji se javljaju kod disfunkcije imunosnog sustava. Znanstvenici su dokazali kako funkcija imunosnog sustava slabi s godinama, a novija istraživanja pokazala su da je taj fenomen u izravnoj vezi s prehranom te da se može usporiti ili čak zaustaviti uz pomoć uravnotežene prehrane”, napominje Vlak.

Dodaje da, ako želimo osnažiti svoj imunitet, trebamo birati namirnice bogate nutrijentima važnima za funkcioniranje imunosnog sustava. To su u prvom redu kvalitetni izvori proteina koje, na primjer, nalazimo u jajima, ribi, mesu i mliječnim proizvodima. Također, mahunarke i žitarice mogu biti izvanredan izvor imunostimulirajućih aminokiselina. Namirnice bogate antioksidansima izuzetno su važne, a nalaze se u voću i povrću žute, narančaste i crvene boje, poput mrkve ili bundeve, ružičaste i ljubičaste, poput cikle i borovnica, te zelene boje koja je obilježje zelenog lisnatog povrća. Vitamin C je pri vrhu popisa tvari koje jačaju imunitet. Izuzetno je važno organizam opskrbiti namirnicama koje ga sadrže u značajnim količinama, poput paprike, brokule, citrusa, cvjetače te prokulica.

“Zanimljivo je istaknuti kako probiotici sudjeluju u osnaživanju imunosnog sustava. Probiotici su poznati i kao ‘dobre’ bakterije koje žive u našim crijevima, a djeluju povoljno na zdravlje imunosnog sustava, kao i cijelog organizma”, kaže Vlak.

Upozorava da, ako hitno trebamo podići imunitet, ne postoje brza rješenja, treba kontinuirano održavati unos nutrijenata koji održavaju zdravlje putem prehrane ili u krajnjem slučaju dodataka prehrani.

“Promjenom prehrambenih navika sigurno ćemo našem imunosnom sustavu olakšati borbu s patogenim mikroorganizmima, poput bakterija ili virusa. Međutim, ako unos kritičnih mikronutrijenata putem hrane nije zadovoljen, važno je naučiti kako odabrati idealan dodatak prehrani. Naše tržište preplavljeno je različitim pripravcima koji obećavaju nemoguće. Važno je prepoznati dodatak prehrani koji je kvalitetan i sadrži mikronutrijente koji su važni za imunitet, poput vitamina A, B-skupine, C i D te cinka i selena. Plazmolizirani biljni kvasac jedinstven je proizvod na tržištu koji utječe na značajno smanjenje simptoma povezanih sa slabijim imunosnim odgovorom koji se povezuje sa sezonskim infekcijama, poput gripe i prehlade. Isto tako, izvrsno se uklapa u koncept zdravog načina života te je pogodan za sve generacije. Sadrži sve navedene esencijalne nutrijente za naš imunitet koje je važno unositi tijekom cijele godine, a ne samo u periodima ugroze za zdravlje kao što je ova epidemija”, opisuje Vlak.

Dodaje kako pravilne prehrambene navike uključuju i unos adekvatne količine tekućine svakog dana. Kako biste doskočili ovoj monotoniji, savjetuje da se voda aromatizira citrusima i svježim začinskim biljem ili da se ocijedi sok od svježeg voća i povrća, a može se napraviti i domaći ledeni čaj.

“Prehrana je svakako temelj, ali ako postoji razlog zbog kojeg ne možete osigurati sve ključne nutrijente, važno je osigurati i prirodni dodatak prehrani. Uz pravilne prehrambene navike, tjelesna aktivnost u izolaciji svakako je jedan od važnih čimbenika. Produljeni boravak u četiri zida dovodi do smanjenja tjelesne aktivnosti na minimum te većinu svog vremena provedemo sjedeći ili ležeći, što dovodi do smanjenja dnevne energetske potrošnje. Smanjenje energetske potrošnje u kombinaciji s povećanim energetskim unosom pridonosi povećanju tjelesne mase, ali i povećanju rizika od kroničnih nezaraznih bolesti. Stoga, bez obzira na ograničenu mogućnost kretanja, svakog dana isplanirajte neku tjelesnu aktivnost”, upozorava Vlak.

Posljednjih tjedana u Hrvatskoj naglo raste broj zaraženih koronavirusom pa se oni slabijeg imuniteta moraju dodatno zaštititi. Pritom je najvažniji faktor pravilno provođenje higijene. Temelj obrane od zaraze koronavirusom treba biti pravilna prehrana bogata nutrijentima. Najpodložniji oboljenju od koronavirusa su upravo kronični bolesnici.

“Ovoj najosjetljivijoj skupini pripadaju osobe oboljele od kroničnih bolesti poput dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, povišenih vrijednosti masnoća u krvi, bolesti srca te onkološki bolesnici, čija je smrtnost od ove bolesti čak sedam puta veća u odnosu na zdravu odraslu populaciju. Kronični bolesnici često uz primarnu bolest imaju i oslabljeni imunitet, a to je važna karika koja pridonosi povećanoj mogućnosti infekcije”, zaključuje Vlak.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI