JEDNA JE OD NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA NA SVIJETU: Siromašna je kalorijama, a bogata vitaminima i mineralima

Foto: Wikipedia

Raštika se uzgaja u dalmatinskim vrtovima, osobito onima u Dalmatinskoj Zagori, na otocima i u Hercegovini, dok na kontinentalnom dijelu Hrvatske nije toliko prisutna.

Iako se uzgaja od davnina, znanstvenici su nedavno otkrili da sadrži pravo bogatstvo nutrijenata.

Ova kupušnjača nalazi se na samom vrhu kad je riječ o količini vitamina A i kalcija. Uz to sadrži i sve vitamine iz skupine B i vitamin E, a 100 grama raštike pokriva dnevne potrebe za vitaminom C.

Raštika je odličan izvor antioksidansa luteina i zeaksantina, a također je i jedna od najbogatijih biljaka kad je riječ o kalciju. Uz to je obdarena cinkom i manganom, mineralima koji imaju vrijedna antioksidativna svojstva.

Zbog bogatstva kalcija, odlična je alternativa za sve one koji ne smiju jesti mliječne proizvode, ali i za trudnice, jer je bogat izvor folne kiseline. Bogata je vitaminom B6, koji snizuje razinu homocisteina, aminokiseline čije visoke razine u krvi mogu povećavati rizik od bolesti srca i oštetiti strukturu kostiju. Lutein i zeaksantin koje sadrži ova biljka slove kao zaštitnici očiju od oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali. Vitamin A iz raštike također je zdrav za oči.Ako želite pripremiti raštiku, najbolje ju je kuhati na pari ili u vodi. No, nemojte je prekuhati, jer će postati gorka i izgubiti svoje hranjive tvari. Ako nemate domaće raštike, već je kupujete u trgovini, pazite da birate raštiku s čvrstim listovima, žarko zelene boje. Izbjegavajte žuto i smeđe lišće, piše Alternativa za Vas.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI