Jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu, a nitko je ne jede: Liječi sve od srca do slabe kose, a pomaže i u borbi s tumorima!

Potočarka (Nasturtium officinale) je skromna ali vrlo dragocjena biljka. O njenoj nutritivnoj vrijednosti više nego dovoljno govori činjenica da sadrži veće količine željeza od špinata i više vitamina C od limuna i naranče.

Iako su od davnina poznata njena ljekovita svojstva, ova biljka je kroz generacije pomalo zaboravljena.

Ljekovitost potočarke dokazana je u mnogobrojnim svjetskim znanstvenim studijama. Jedna od njih dokazuje ljekovitost potočarke i pozitivno djelovanje na karcinom.


Potvrđeno je da redovito konzumiranje manjih količina ove biljke može spriječiti rak prostate i debelog crijeva.

Istraživanja su pokazala da oblog od lišća potočarke učinkovito djeluje na suzbijanje tumora žlijezda ili limfnih čvorova.Profesor Graham Packham sa Sveučilišta u Southamptonu začetnik je projekta kojim nastoji dokazati vrijednost potočarke u borbi protiv raka.

Osim toga, utvrđeno je da potočarka zaustavlja i smanjuje oksidativni stres te pročišćava krv, potiče apetit i čisti tijelo od toksina. Sok od potočarke treba piti vrlo često, a preporučuje se i ispijanje razređeno s vodom u omjeru 1: 5. Preporučena je doza jedna čaša na svakih nekoliko dana, ne više od toga jer može doći do nuspojava.

Sok od potočarke se može primijeniti i u liječenju problematičnih stanja kože i kose.

Utrljajte sok na zahvaćena područja ili iskoristite sok u obliku obloga i moguće je da ćete usporiti gubitak kose te popraviti stanj na koži.

Za oblog od potočarke izlomite malo lišća te biljke i pomiješajte s alkoholom, a zatim nanesite smjesu na zahvaćena područja i omotajte zavojem. Ostavite oblog nekoliko sati, a zatim skinite te isperite hladnom vodom.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI