JEDITE GA SVAKI DAN! Postoji najmanje deset razloga zašto je ovaj plod savršen za zdravlje

S obzirom na sve zdravstvene prednosti avokada, nutricionisti širom svijeta preporučuju njegovo konzumiranje na dnevnoj razini. Počnite već danas i bit ćete oduševljeni!

Puno je razloga zašto treba voljeti avokado. On je jedna od najboljih namirnica koju možete jesti u posljednje vrijeme. Prepun je dobrih masnoća i brine se o vašem cijelom organizmu. Također, avokado može lako postati dobar dodatak vašem doručku, ručku, užini i večeri.

Avokado (lat. Persea americana ili Persea gratissima) je od davnina poznato tropsko voće. Potječe iz prašuma Južne i Sjeverne Amerike gdje se prema arheološkim nalazima koristilo u kulinarstvu još prije 8.000 godina.

Prvi su ga uzgajali Inke, Olmeci i Maje koji su ga smatrali čarobnom biljkom i vjerovali da njeguje tijelo izvana i iznutra. Prva njihova zapažanja bila su točna, isto kao i vjerovanje u ljekovitost avokada, što su kasnije potvrdila brojna znanstvena istraživanja.

Naziv avokado potječe od astečke riječi ahuacatl koja, zbog oblika i izgleda vanjske kore, ovo voće opisuje kao “krokodilovu krušku”. Kultivirani uzgoj avokada započeo je prije 5.000 godina, a u Europu su ga u 16. stoljeću donijeli Španjolci.Voće punog okusa bogato nutrijentima

Bogati, kremasti i punog okusa, avokado je zdravi dodatak svakom jelu. Sadrži veliki udio dobrih masti i obiluje brojnim nutrijentima. 100 grama avokada sadrži oko 160 kalorija, 15 grama masti, 9 grama ugljikohidrata i 2 grama proteina.

Avokado sadrži oko dvadeset esencijalnih vitamina. Obiluje vlaknima, kalijem, visokim udjelom vitamina E i B te folnom kiselinom. Poboljšava apsorpciju nutrijenata i tako omogućava tijelu da upije više hranjivih tvari.

Ako ga kombinirate s drugim biljnim namirnicama, povećavate hranjivost obroka i apsorpciju vitamina A, D, E, K te karotenoida.

Evo kako jedan avokado dnevno pospješuje zdravlje i kako da se do maksimuma iskoriste sve njegove blagodati:

Gubljenje težine

Avokado je sjajan način za gubljenje kilograma. Nemojte da vas zavara njegov sadržaj masnoća jer oni osiguravaju vašem organizmu samo dobre, zdrave masnoće. Oni ubrzavaju metabolizam i pomažu kod gubljenja viška kilograma.

Prema brojnim studijama, konzumiranje polovine jednog avokada dnevno potiskuje nalete gladi i do 5 sati nakon jela.

Reguliranje krvnog tlaka i za zdravlje mozga

S obzirom na to da je avokado pun kalcija, to mu omogućuje da dovede krvni tlak u savršenu ravnotežu. Kalcij je inače zadužen za eliminiranje viška natrija iz organizma. Upravo zbog toga avokado može pročistiti vaše krvne žile i idealno izbalansirati krvni tlak.

Stručnjaci smatraju avokado top namirnicom za zdravlje mozga zbog visokog udjela omega-3 kiselina i vitamina E. Omega 3 održava mozak zdravijim tako što poboljšava dotok krvi u prednji dio koji je bitan za kritičko razmišljanje, ponašanje, donošenje odluka i planiranje. Vitamin E klinički je dokazan kao sredstvo koje pomaže u smanjenju progresije Alzheimerove bolesti, te se smatra posebno korisnim u ranom stadiju.

Bogat je mono-nezasićenim mastima koje potiču zdrav protok krvi potreban mozgu za maksimalnu učinkovitost. Već smo napomenuli kako pomože i u snižavanju krvnog tlaka, čime se smanjuje rizik od kognitivnih degeneracija.

Poboljšava vid

Avokado je prepun dvije vrste esencijalnih karotenoida: luteina i zeaksantina. Ove dvije materije drastično poboljšavaju vid kod osoba koji redovno konzumiraju avokado.

Treba još znati da avokado ima najveći postotak ovih materija od svih namirnica iz prirode.

Kontrolira razinu kolesterola

Kao što smo već napomenuli, avokado je pun zdravih masti koje služe za reguliranje razine kolesterola u organizmu.

Prema brojnim studijama, avokado je odličan za snižavanje lošeg, odnosno LDL kolesterola.

Prevencija dijabetesa

Još jedna sjajna prednost konzumiranja jednog avokada dnevno je ta što vas štiti od dijabetesa. Mononezasićene kiseline iz avokada mogu poboljšati razine kolesterola i prevenirati inzulinsku rezistenciju koja uvelike doprinosi nastanku dijabetesa tipa 2.

Visok udio topivih vlakana u avokadu poboljšava kontrolu razine glukoze, a oleinska kiselina ima povoljan učinak na inzulinsku rezistenciju. Avokado je također namirnica niskog glikemijskog indeksa.

Pomaže u trudnoći

Ako do sada niste znali, avokado prakticira svoju magiju i na trudnicama. S obzirom na to da je avokado prepun vitamina B6 i C, folata i kalija, avokado njeguje fetus i majku u isto vrijeme. Još jedna velika prednost unošenja avokada tijekom trudnoće je njegova sposobnost da suzbije jutarnje mučnine.

Visok udio folne kiseline u avokadu može značajno zaštiti zdravlje vašeg ploda. Samo jedna šalica donosi trećinu preporučene dnevne količine folne kiseline za trudnice.

Folna kiselina je ključni prenatalni nutrijent koji pomaže pravilnom razvoju fetusa. Od izuzetne je važnosti i u prevenciji porođajnih mana, poput oštećenje neuralne cijevi i spine bifide.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI