Jedite ga svaki dan! Ova namirnica regulira tlak, jača kosti i sprječava karcinom!

Shutterstock

Celer je idealna hrana jer je niskokalorična namirnica s visokim postotkom vode. Usto, celer je odličan izvor kalija i kalcija koji su veoma važni za zdravlje kostiju, normalizaciju krvnog tlaka i funkcioniranje živčanog sustava. Celer, također jamči visok sadržaj antioksidansa. Sadrži veliku količinu vitamina C, kalija i željeza. Ne samo stabljike, nego i listovi sadrže sve te korisne tvari u većoj mjeri. Zato ih ne isključujte iz salata. Nadalje, celer sadrži minimum šećera i kolesterola i gotovo da nema masti.

Visok sadržaj vode i vlakana u hrskavim stabljikama celera pomaže vam da se osjećate sito. Usto, odličan je probiotik i sprječava nadutost. Preporučuje se jesti najmanje jednu stabljiku celera dnevno ako imate probavne probleme.

Budući da je izvor kalija, celer pomaže u kontroli krvnog tlaka i sprječava negativne učinke konzumiranja velike količine soli.

Sadrži i vlakna koja pomažu u održavanju zdravog probavnog sustava. Prehrana s visokim udjelom vlakana pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, dijabetesa, zatvora i hemoroida.

Jedan od aktivnih spojeva u celeru jest fitokemijski kumarin, za koji se pokazalo da je efikasan u prevenciji karcinoma, a dokazano je da pojačava aktivnost bijelih krvnih zrnaca koja pomažu u borbi protiv te bolesti. Također, pomaže u sprječavanju oštećenja slobodnih radikala od oštećenih stanica. U kombinaciji s luteolinom, ta dva spoja smatraju se dovoljno učinkovitim da spriječe karcinom debelog crijeva.Osobe s gastrointestinalnim bolestima ne bi trebalo da jedu sirovi celer.

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI