Čokolada je jedna od onih namjernica kojoj se teško može odoljeti, barem je većini tako. Ima niz zdravstvenih blagodati – bogata magnezijem, bakrom i željezom, ali ako je jedemo previše, možemo čak i postati ovisni o čokoladi.
Donosimo vam što se događa s tijelom kada se prestane jesti čokolada:
a) POJAVA GLAVOBOLJE
Čokolada sadrži kofein, pa osobe koje iznenada prestanu jesti čokoladu mogu imati glavobolje. Kako biste smanjili rizik od glavobolje, unosite dovoljno tekućine u organizam. Izbacivanje kofeina i dehidracija mogu biti neugodna kombinacija, pa zato pripazite da pijete dovoljno vode ako prestanete jesti čokoladu.
b) MRŠAVLJENJE
Ako jedete velike količine čokolade, posebno sorte koje su bogate šećerom, možete izgubiti nekoliko kilograma ako je prestane jesti. Jedna pločica mliječne čokolade sadrži otprilike 235 kalorija. Dakle, ako izbacite čokoladu iz prehrane, unosit ćete manje kalorija zbog čega možete i smršavjeti.
c) SMANJENA ŽGARAVICA
Čokolada je hrana koja može opustiti područje probavnog sustava, omogućavajući kiselini da uđe u jednjak zbog čega se može javiti žgaravica ili refluks kiseline. Prema tome, ako prestanete jesti čokoladu, manje će vas mučiti žgaravica.
d) MOGUĆNOST SMANJENE MIGRENE
Neke studije pokazuju da čokolada pojačava migrene, no druge studije navode da takva veza ne postoji. Ipak, ako vas muče jake migrene, možete pokušati izbaciti čokoladu iz prehrane pa provjeriti hoće li vam to pomoći.
e) PROMJENA U RASPOLOŽENJU
Raspoloženje vam se može promijeniti ako prestanete jesti omiljenu hranu. Osim toga, kakao i čokoladu su namirnice koje popravljaju raspoloženje, pa ako ih izbacite iz prehrane, to se može negativno odraziti na vaše raspoloženje.
f) MOGUĆNOST MANJE AKNI
Ako prestanete jesti čokoladu, možete imati čišću kožu. Prema studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Dermatology, konzumacija čokolade može izazvati pojavu akni.
g) MOŽETE BITI IZLOŽENI VEĆEM RIZIKU OD RAZVOJA NEKIH BOLESTI
Tamna čokolada puna je hranjivih sastojaka koji su dobri za srce, piše N1. Uz to, konzumacija tamne čokolade povezana je s manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i dijabetesa.