Jedan od najljekovitijih darova prirode – kopriva

Wikimedia Commons

Kopriva je bogata C vitaminom, karotinom, željezom, kalcijem, fosforom i nekim tvarima koje utječu na sekreciju želudca.

Salatu ćete pripremiti tako da očišćene vrhove na nekoliko minuta potopite u ključalu vodu, pa kad se ohladi začinite s malo ulja i nekoliko kapi limunova soka.

Volite li više pržena jela, tada nasjeckane listiće pomiješajte s umućenim jajetom, začinite solju i paprom te ispržite omlet.

Od koprive možete skuhati varivo i dodavati je u pite umjesto špinata.

Osim što će organizmu dati mnoge korisne sastojke, kopriva se od pamtivjeka upotrebljavala kao sredstvo protiv reume.



Uzmite dvije žlice sušenih listića koprive i prelijte sa 1/4 l ključale vode. Ostavite da stoji 10 do 15 minuta, procijedite i popijte dok je još mlaka, 3 do 5 žlica na dan.

I korijen koprive ima ljekovite učinke, također protiv reume. Kod branja, iz tla pažljivo iščupajte nekoliko stabljika, očistite korijen, operite ga i osušite. Za čaj od korijena uzmite 2 žlice osušenog korijena, pa prelijte s 1/4 hladne vode. Stavite na laganu vatru da se polagano grije, sve dok ne zavrije. Kuhajte jednu minutu, pa ostavite da stoji 10 minuta. Procijedite i pijte šalicu 3 do 5 puta dnevno.

Ovi će vam čajevi povećati i otpornost organizma.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI