Javljaju li se akne samo u pubertetu? Odgovor bi vas mogao iznenaditi!

Znate li kako pravilno njegovati kožu? U trećem nastavku razgovora s dr. Dinkom Kaliternom, spec. dermatovenerologom iz poliklinike Poliderma, donosimo odgovore na najčešće postavljana pitanja oko kože.

Kako kožu lica uspješno održati mladom?
Potrebno je paziti se sunca, solarija, izbjegavati alkohol i cigarete, izbjegavati boravak u zadimljenom prostoru, kloniti se zagađenja, koristiti dobra sredstva za njegu lica te redovito čistiti lice. Važno je i pravovremeno krenuti na tretmane, već s 26 ili 27 godina života.  Tajna mladolikog izgleda hollywoodskih zvijezda je – krenuti na vrijeme s tretmanima i brigom o svojoj koži, no nikada nije kasno početi.

Postoji li neki recept za kremu koju žene mogu kod kuće napraviti i koristiti da im koža bude glatka i očuvana?
Postoje razna sredstva koja se mogu koristiti u kućnoj radinosti, no morate biti prilično oprezni oko toga jer se neki proizvodi mogu pokvariti, a tada ćete imati više štete nego koristi. Stoga, nismo pobornici ‘sam svoj majstor’ kozmetike no neki se sastojci mogu koristiti.


Je li brza hrana kriva za pojavu akni?
Fast food prehrana je u velikoj mjeri odgovorna za nastanak akni. Odličan primjer je  činjenica da  u većini plemena, do pojave zapadnjačkog stila života, ljudi nisu imali akne. Preuzimanjem zapadnjačkog načina života, vrlo brzo su stigle i akne te je to pravi primjer koliko brza hrana može brzo naštetiti koži lica.

Javljaju li se akne samo u pubertetu?
Akne nisu isključivo problem koji se pojavljuje u pubertetu, već se javljaju i u menopauzi.Može li koža postati imuna na sastojke kreme koju dugo koristimo?
Ne možemo govoriti o imunosti već o tome da se koža treba redovito čistiti svaka 2-3 mjeseca. Koža se sama obnavlja svakih mjesec dana, a ukoliko je ne čistite, postat će krcata mrtvim stanicama što će blokirati kreme da dopiru do kože. Dakle, koža nije otporna na kreme već joj je potrebno čišćenje.

Koliko vode treba piti za lijepu kožu?
Idealno je popiti dvije, do dvije i pol litre vode dnevno kroz dan.  Odnosno, svakih par sati po dva decilitra vode.

Spavanje sa šminkom smeta koži ili ne?
Šminka začepljuje kožu te koža ne može disati. Kožu je potrebno dobro očistiti sredstvima za čišćenje lica, a ne sa maramicama ili vodom.

Kako dolazi do ‘pureće kože’?
‘Pureća koža’ je česta kod osoba koje su sklone dermatitisu, imaju suhu kožu ili kada dođe do pada omega kiselina. Zato se savjetuje uzimati omega kiseline kako bi se nadomjestilo upravo to što nedostaje – i kako bi koža bila ljepša.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI