Japanski znanstvenik Yoshinori Ohsumi otkrio je princip prehrane koja pomaže u očuvanju mladosti i zdravlja. Za svoje otkriće dobio je Nobelovu nagradu za medicinu. Bit je njegova rada jednostavna: ako neko vrijeme gladujemo, stanice za to vrijeme prerađuju sve staro i nepotrebno i – podmlađuju se. Taj se proces naziva autofagija. Ovaj sistem pomoći će vam da iskoristite saznanja ovog znanstvenika, uz promjenu samo jedne navike u prehrani.
Što je to “prozor prehrane”?
Prozor je vrijeme kada u toku dana jedemo. Onaj tko ustaje u 7 sati i doručkuje sat kasnije, otvara prozor u 8 sati ujutro. Ako večera između 20 h i 22 h, prozor je otvoren 12-14 sati u toku dana.
Ranije se smatralo da treba jesti češće i pomalo, da tijelo ne bi počelo stvarati salo. Istraživanja provedena 2017. pokazuju da su oni koji jedu između 8 h i 22 h manje zdravi od onih koji jedu između 8 h i 14 h. Ako se prozor za prehranu otvara samo na 6 do 8 sati, smanjuje se opasnost od dijabetesa, anemije i pretilosti.
Što se događa kada suzimo prozor prehrane?
Provedeno je više istraživanja kako ograničavanje prozora prehrane utječe na razinu kolesterola i šećera u krvi, apetit i težinu. Onda su 2017. godine znanstvenici provjerili svoje hipoteze, smanjujući ispitanicima prozor na 12, 8, 6 ili 4 sata, pri čemu su svi jeli isto što i obično, a ne posebne namirnice. Količina kalorija je i za kontrolne grupe bila ista.
Istraživači su otkrili da suženi prozor prehrane smanjuje dnevne oscilacije gladi i povećava sagorijevanje masti tijekom noćnih sati, a također poboljšava metaboličku fleksibilnost.
Mali prozor prehrane koristan je i za opće zdravlje:
♦ povećava otpornost na ultraljubičaste zrake, rak kože i njeno starenje;
♦ umanjuje rizik od raka dojke;
♦ snižava krvni tlak;
♦ smanjuje rizik od srčanih oboljenja;
♦ poboljšava kvalitetu sna.