Jabuke ne treba jesti bilo kada: Tada je najgore vrijeme za njihovu konzumaciju

Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Jabuke su dobro poznate po svojoj hranjivoj vrijednosti i koristima za zdravlje. Bogate su dijetalnim vlaknima koja pomažu u održavanju sitosti i zdravog probavnog sustava te antioksidansima koji štite tijelo od bolesti poput raka i dijabetesa. Također su izvor vitamina C, kalija, vitamina A i vitamina B6, pružajući podršku imunološkom sustavu i općem zdravlju.

Jabuke se mogu konzumirati na različite načine, što ih čini vrlo prilagodljivim voćem u prehrani. Mogu se jesti svježe kao zdravi međuobrok ili dodatak raznim jelima poput voćnih salata, smoothieja ili kaša. Također se mogu peći, kuhati ili sušiti kako bi se dodale različitim jelima ili desertima. Jabučni sok je još jedan popularan način konzumiranja jabuka i pruža osvježavajući napitak bogat vitaminima i mineralima.

Uz to, jabuke su praktične za konzumaciju jer su lako dostupne i mogu se čuvati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku nekoliko tjedana. S raznovrsnim sortama jabuka dostupnim diljem svijeta, svatko može pronaći svoju omiljenu vrstu koja odgovara njihovom ukusu i preferencijama.

Nema smisla jesti ih tada

Svojim brojnim zdravstvenim prednostima i raznolikošću načina konzumacije, jabuke su definitivno voće koje vrijedi uključiti u svakodnevnu prehranu. Međutim, iako su jabuke korisne za tijelo, postoji određeno vrijeme kada ih treba jesti s oprezom, piše RTCG.

Najgore vrijeme za konzumaciju jabuke je noću, kada se metabolizam usporava i tijelo ulazi u fazu odmora. Tijekom tog vremena, tijelo nije u stanju učinkovito probaviti hranjive tvari iz jabuke, što može rezultirati nelagodom u probavnom sustavu i gubitkom hranjivih tvari.Foto: Vlado Kos / CROPIX

S druge strane, jutro je idealno vrijeme za konzumiranje jabuka. Konzumirajući ih ujutro, možete smanjiti rizik od raznih bolesti, održavati zdravu težinu i potaknuti aktivnost tijekom dana. Visok sadržaj vlakana u jabukama također pridonosi osjećaju sitosti, što može pomoći u kontroli apetita i održavanju zdrave prehrane.

Važno je također imati na umu da konzumiranje jabuka nakon vježbanja može biti manje korisno. Tijekom tog vremena, tijelo treba proteine ​​i ugljikohidrate za obnovu mišića i oporavak energije, pa bi konzumacija jabuka mogla usporiti taj proces. Stoga, ako želite iskoristiti sve koristi od jabuka, najbolje je konzumirati ih ujutro i izbjegavati ih navečer i nakon vježbanja.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI