Izbjegavajte četiri bijela otrova!

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Bijelo pšenično brašno, sol, bijeli šećer i mlijeko su četiri moderna sveprisutna otrova koja svakodnevno pretjerano unosimo u naš organizam!

Bijelo pšenično brašno je puno glutena (svi smo manje ili više osjetljivi na gluten) i zakiseljuje naš organizam. Isto vrijedi i za mlijeko, ali ne zaboravite da je ono odgovorno i za silnu sluz kojom punimo naš organizam. Bijeli šećer je zbog svima nama dobro poznatih razloga najštetniji od navedenih, a višak soli oštećuje nam bubrege i povisuje tlak. Sve to svakodnevno i bezbrižno unosimo u organizam, čak i kad se svim silama trudimo izbjeći ove namirnice u svom izvornom obliku jer ih nalazimo i u takozvanom zdravom kruhu sa sjemenkama, crnom kruhu, gotovim umacima, „zdravim žitnim pahuljicama“, čokoladama…

Čišćenje organizma lanenim brašnom

Puno vas je već čitalo ili barem čulo o Budwigovoj dijeti ili čišćenju organizma lanenim brašnom. Mi ne smatramo da smo pametniji od dr. Budwig, ali napominjemo da je ona koristila laneno ulje pakirano u 0,03l koje je bilo zaštićeno plemenitim plinom argonom koji je sprječavao brzu oksidaciju lanenog ulja i koje se moralo potrošiti tri dana nakon otvaranja, čuvali ga u hladnjaku ili ne. Naravno da na hrvatskom tržištu takva zaštićena pakiranja i proizvedena lanena ulja ne postoje, već su ona oksidirana i štetna po zdravlje na samoj polici. Isto tako opasna je oksidacija unaprijed samljevenih lanenih sjemenki i slobodno tvrdimo da je zbog novonastalih slobodnih radikala ovakvo brašno štetno za organizam. Bilo bi idealno da u ovom obroku koristimo mladi sir dobiven od mlijeka krava koje slobodno pasu jer samo takav sir ima značajnu količinu CLA, konjugirane linolne kiseline – moćnog antioksidansa. Isto tako, ovakav sir sadrži i aminokiseline metionin, cistein i glutaminsku kiselinu bez kojih nema sinteze glutationa, najmoćnijeg anioksidansa.

Glutamin iz ovih sastojaka sintetizira jetra i zato vam predlažemo i svakodnevno uzimanje dviju čajnih žlica sirovog granulata sikavice, što će vam donijeti čak 280 mg silimarina u najprirodnijem mogućem obliku, bez ikakve kapsule i štetnih otapala.



Hipokrat: Smrt vreba u crijevima

Simptomi koji prate nedovoljno dobar rad crijeva su loša probava, umor, smanjena koncentracija, nagle promjene raspoloženja, urin intenzivnog mirisa, nesanica, suha koža, problemi s kosom i noktima, pojava akni, pa i upala mišića. Kroz naš životni vijek organizam opteretimo s prosječno barem pedeset tona hrane i 50 tisuća litara tekućine, od kojih barem pola čine navedena četiri bijela otrova, što znači da se u trbuhu nataloži 15 kilograma fekalnih naslaga i toksičnog otpada koji truju našu krv i nanose organizmu nepopravljivu štetu. Kako biste izbjegli neugodan klistir crijeva čišćenje obavite neinvazivnom metodom čišćenja brašnom boljeg lana (camelina sativa – iz porodice krstašica, kelj).

Recept za pravu nutricionističku terapiju

Iz tog razloga vam preporučujemo ovakvu Budwigovu dijetu:

– 1 žlica brašna boljeg lana (cameline sative)

-1 žlica brašna crnog kima (nigella sative)

-1 žlica piskavice plus – u kojoj je 78% piskavice, 5% posija zobi, 5% sušene opne crnog grožđa, 4% sikavice, 3% ekstrakta grejpa, 3% kurkume i 2% mace

– 1 žlica ulja podlanka pomiješa se s 4 žlice svježeg kravljeg sira (treba dobro izmiješati, najbolje mikserom)

– dodati svježe voće, po želji i bademe, lješnjake, sjemenke suncokreta, bućine sjemenke

– obrok treba pojesti odmah nakon pripreme (nije dobro da stoji duže od 15 do 20 minuta).

Taj je osnovni recept mala nutricionistička terapija. Osnovna ideja za očuvanje dobrog zdravlja i poboljšanje narušenog je u kombiniranju hladno prešanih ulja koja imaju dobar omjer omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina i „dobrih“ proteina iz svježeg kravljeg sira, po mogućnosti ekološkog. Čak i ako ste dobrog zdravlja, započnite ponekad dan s ovim obrokom, i pritom ne zaboravite voće. Osjećat ćete se bolje, a uz ovu dobru naviku vaš će se organizam osnažiti i lakše će odgovoriti na moguća oboljenja.

Doručak kao lijek

U dva decilitra kefira umiješate po žličicu brašna boljeg lana – cameline sative, brašna piskavice plus i žličicu brašna crnog kima. Na ovaj način ne preskačete doručak, ali ipak zamjenom svježeg sira kefirom unosite manje kalorija, a za sve ostale potrebne nutrijente pobrinut će se ove tri žličice praha odnosno brašna. To nije malo, jer će vam žličica brašna crnog kima zbog sadržanog timokinona omogućiti disanje punim plućima jer timokinon širi plućne alveole – što dovodi do puno brže eliminacije toksina i kroz ovaj važan organ (i tako rasterećuje crijeva i probavu). U žličici brašna boljeg lana (camelina sative) dobit ćete puno protuupalne alfalinolenske višestruko nezasićene masne kiseline, puno vlakana, pa čak i nešto gamalinolenske kiseline te važne EPA-e i DHA-e koje ste dosad mogli naći samo u ribljem ulju – u kojem nažalost uvijek ima više ili manje štetne žive. Žličica piskavice plus smanjit će glikemijski indeks ovog obroka i spriječiti napadaj gladi, tako da ćete i s ovim reduciranim doručkom lako izdržati do ručka i za ručkom manje pojesti. Sve ovo također godi jetri i gušterači. Ako se imalo šetate piskavica će vam zategnuti mišiće, grejp iz ovog pripravka će vas zajedno s timokinonom iz crnog kima riješiti dosadnih gljivica i bakterija, pa će čak i candide, maca kao adptogen povećati vitalnost i izdržljivost, kurkuma će smanjiti upale i depresiju, opna crnog grožđa će ovaj obrok obogatiti antioksidansima, prije svega resveratrolom, posije zobi će poboljšati probavu i obogatiti naš organizam selenom i betaglukanom, a sikavica će nam očistiti jetru i popraviti raspoloženje. Napominjemo da je jedino ovaj oblik sjemenki boljeg lana (cameline sative – kelj) toliko bogat E vitaminom da za razliku od sjemenki običnog lana ne oksidira čak ni u samljevenom obliku (nekoliko puta smo napominjali da je kupovina mljevenog maka, oraha, lana i sl. zapravo kupovina mačka u vreći, jer to sjemenje brzo oksidira i stvara jako štetne slobodne radikale).

Facebook Comments

Loading...
DIJELI