ISTODOBNO MRŠAVITE I JAČAJTE LIBIDO: S ovim budite ipak pomalo na oprezu iako ta prehrana postiže sjajne rezultate

Foto: Pixabay

Ketogena ili keto dijeta (od eng. “ketogenic diet”) jest dijeta s visokim unosom masti i niskim unosom ugljikohidrata, koja dovodi tijelo u stanje ketoze – metaboličko stanje u kojem tijelo koristi masnoće kao primarni izvor energije, umjesto ugljikohidrata.

Sastoji se od hrane bogate masnoćama, umjerene količine proteina i vrlo malo ugljikohidrata. Cilj dijete je potaknuti tijelo da proizvodi ketone (koji se stvaraju kada tijelo razgrađuje masti), što pomaže u gubitku tjelesne masti i smanjenju apetita.

Keto dijeta povezuje se s različitim koristima za zdravlje, kao što su smanjenje tjelesne mase, poboljšanje krvnog tlaka i razine šećera u krvi, poboljšanje razine kolesterola i triglicerida, smanjenje upale i poboljšanje energetske razine.

Osim toga, neki stručnjaci tvrde da ta visokomasna dijeta poboljšava seksualni život.

“Osim što dijetom bez šećera i ugljikohidrata topite kilograme, činite čudo za libido i hormonalnu ravnotežu. Vrlo je važno što ta dijeta stvara pravu ravnotežu hormona. To objašnjava sve i ova dijeta se najviše preporučuje ženama s Hashimotovim sindromom i policističnim jajnicima”, kaže nutricionistkinja Molly Devine.Inzulin ženama nikako ne odgovara, a može i poremetiti cikluse. Kod muškaraca utječe na proizvodnju testosterona, što može dovesti do erektilne disfunkcije.

“Keto prehrana definitivno ima snažan učinak na hormone. Zamjenom šećera prehrambenim masnoćama ostvarit ćete mnoge dobrobiti za zdravlje: više se nećete osjećati umorno, pod stresom i tjeskobom, a poboljšat ćete kvalitetu sna”, objasnila je Devine.

Što je zapravo keto dijeta i kako funkcionira?

Trenutno je keto dijeta hit u svijetu nutricionizma jer vrlo učinkovito skida višak masnog tkiva i kilograma.

Riječ je o prehrani bogatoj masnoćama, a siromašnoj ugljikohidratima (niskougljikohidratna i visokomasna dijeta ili skraćeno LCHF dijeta). Ne zvuči baš logično da trebate jesti puno masnoća da biste otopili svoje tjelesne masnoće pa je važno razumjeti kako funkcionira sagorijevanje masti u vašem tijelu.

Da bi naše tijelo dobilo energiju, treba mu neka vrsta goriva, a njega dobiva iz ugljikohidrata. Oni se u tijelu razgrađuju na jednostavne šećere, a u tome najvažniju ulogu ima glukoza. To je najjednostavnije i najdostupnije gorivo za tijelo. Kada ne unosite dovoljno ugljikohidrata, tijelo počinje tražiti drugi izvor energije za svoje mišiće.

U nedostatku glukoze počinje sagorijevati mast i koristiti je kao gorivo. Kada se to dogodi, zapravo ste doveli svoje tijelo u stanje poznato kao ketoza. I tada počinje vaš proces mršavljenja!

Keto dijeta ima za cilj poticanje mršavljenja pokretanjem tog procesa u tijelu, po čemu je i dobila naziv ove dijete.

Međutim, važno je napomenuti da keto dijeta nije prikladna za svakoga i da može biti teška za održavanje. Također, važno je konzultirati se s liječnikom prije početka bilo koje nove dijete.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI