IMA MALO KALORIJA I BOGAT JE VITAMINOM C: Za pojedince može biti i štetan

iStock

Ananas je izvrstan izvor vitamina C i ima malo kalorija. Također je izvrstan izvor vlakana i minerala, a vlakna su povezana s povećanom sitošću, kao i sa stabilizacijom šećera u krvi.

Postoje i drugi načini na koje ananas može utjecati na cjelokupno zdravlje.

1. Pomaže u sprječavanju upalne bolesti crijeva (UBC)


“Bromelain igra ulogu snažnog protuupalnog sredstva, za koje je jedno istraživanje pokazalo smanjenje upalnih posrednika kod osoba s UBC-om, što bi potencijalno moglo ublažiti simptome kod pacijenata koji boluju od tih tegoba. Međutim, potrebno je više studija kako bi se bromelain preporučio kao metoda liječenja UBC-a”, kaže nutricionist Jonathan Valdez.

Pod UBC spadaju ulcerozni kolitis i Crohnova bolest, a riječ je o poremećajima nepoznatih uzroka kojima je posljedica upala debelog ili tankog crijeva.2. Može uzrokovati intenzivan svrbež, osip i otjecanje

Ovo može biti reakcija na alergiju na lateks, koji je bijeli mliječni sok mnogih biljaka.
Ananas je izvor lateksa od prirodne gume. Ako osoba ima alergiju na isti, ne smije konzumirati ananas.

3. Može smanjiti upalu

Ananas je prepun antioksidansa vitamina C koji ima protuupalna svojstva koja pak mogu pomoći u smanjenju bolova u zglobovima uzrokovanim osteoartritisom, ali i podržati imunološko zdravlje te smanjiti rizik od srčanih bolesti.

4. Može uzrokovati proljev i povraćanje

“Iako neuobičajeno, neki pojedinci osjetljivi na bromelain. Tako oni koji konzumiraju prekomjerne količine ananasa prijavljuju da imaju proljev i povraćanje, ali razlog zašto ostaje nepoznat”, kaže Valdez.

5. Može izazvati osjetljivost usne šupljine

“Zbog svojstava omekšavanja mesa kod bromelaina, previše ananasa može uzrokovati osjetljivost usta, usana i jezika. Pokušajte skuhati ananas kako biste razbili bromelain i smanjili ove nuspojave. Također, izbjegavajte jesti sirovi ananas sa stabljike ili jezgre jer se tamo nalazi najveća količina bromelaina”, objašnjava Valdez.

6. Može poboljšati zdravlje kostiju

Ananas je dobar izvor mangana, koji je važan za zdravlje kostiju. Mangan je zaslužan za stvaranje važnih enzima za izgradnju kostiju i djeluje kao koenzim koji sudjeluje u metaboličkim procesima

7. Može smanjiti bol

“Bromelain sadrži protuupalna svojstva koja se koriste za smanjenje boli i oteklina od opeklina, bolova u zglobovima i drugih upalnih bolesti”, kaže Valdez.

8. Može smanjiti visoki krvni tlak

“Enzimi u ananasu poznati kao bromelain usporavaju zgrušavanje krvi, te povećavaju proizvodnju crvenih i bijelih krvnih stanica, što dovodi do poboljšanog protoka krvi”, kaže Valdez.

9. Može izazvati i prekomjerno krvarenje

S druge strane, kako bromelain djeluje kao antikoagulant koji razrjeđuje krv i sprječava zgrušavanje krvi, to može uzrokovati prekomjerno krvarenje.

Ovu voćku možete jesti i kao prilog kada jedete veće količine mesa. Iznenadit ćete se kako okus ananasa paše uz meso priređeno na žaru, posebno uz svinjetinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI