I nakon tuširanja postoji opasnost, ako radite ove greške: Zbog njih se stvaraju opasni mikroorganizmi

Foto: Pixabay

Mnogi domovi i kupaonice tijekom cijele godine imaju jedan poprilično čest problem, a to je vlaga i stvaranje plijesni. Vlaga se oduvijek povezivala s lošim uvjetima života i rizicima po naše zdravlje.

Plijesni su mali organizmi (mikroskopske gljive) koji se nalaze gotovo posvuda, iznutra i izvana, uključujući biljke, hranu i suho lišće. Plijesni su korisne za okoliš i potrebne su za razgradnju mrtvog materijala. Vrlo malene i lagane, spore plijesni lako putuju zrakom. Kada su plijesni prisutne u velikom broju, mogu izazvati alergijske simptome slične onima koje uzrokuje pelud biljaka. Ali plijesan u prostoru u kojem boravimo je izrazito nezdrava.

Stručnjak pojasnio smiju li se jesti jaja kojima je prošao rok trajanja: Pojasnio i kada se javlja salmonela

Najčešće plijesni u zatvorenom prostoru su Cladosporium (smeđa, zelena ili crna. Cladosporium raste i na toplim i na hladnim mjestima. Najčešće se nalazi na drvu, tepisima ili tkaninama te u kanalima za grijanje i hlađenje), Penicillium (plava, zelena ili žuta. Često se nalazi ispod tepiha, u podrumima i u izolaciji, osobito kada je došlo do oštećenja vodom). Zatim imamo Aspergillus (zelena, bijela ili siva plijesan s tamnim mrljama i praškastog izgleda. Uspijeva na tkaninama, zidovima, tavanima i podrumima, kao i na suhoj hrani),  a postoje i druge, rjeđe plijesni koje se ne nalaze tako često u zatvorenom prostoru, poput alternarije, aureobazidija, stachybotrys chartaruma, trichoderme.Zdravstvene tegobe izazvane plijesnima

Neki ljudi su osjetljiviji od drugih, uključujući bebe i djecu, starije ljude, one s postojećim kožnim problemima poput atopijskog dermatitisa, osobe s respiratornim tegobama kao što su alergije i astma te osobe s oslabljenim imunološkim sustavom, poput onih na kemoterapiji. Plijesni proizvode alergene (tvari koje mogu izazvati alergijsku reakciju), iritanse, a ponekad i otrovne tvari.

Foto: Screenshot/YouTube

Udisanje ili dodirivanje spora plijesni može uzrokovati alergijsku reakciju, kao što su kihanje, curenje nosa, crvene oči i osip na koži. Plijesni također mogu uzrokovati napadaje astme. Plijesan može izazvati niz simptoma i bolesti: gljivične infekcije dišnih puteva (u osobitom riziku su osobe koje imaju astmu, kronični opstruktivni bronhitis, tuberkulozu, sarkoidozu, imunokompromitirani pacijenti), pneumonitis, glavobolje, gubitak pamćenja. Stoga je od velike važnosti, prije svega, otkloniti uzrok vlage te održavati njezinu odgovarajuću razinu, osobito tijekom zime. A u slučaju pojave plijesni potrebno je biti uporan i odstraniti ju.

Pet grešaka nakon tuširanja za razvoj plijesni

Razvoj plijesni mogu pospiješiti određene stvari, a stručnjaci za plijesan u Advanced Dampu, tvrtki koja se bavi zaštitom od vlage, za britanski Express otkrivaju koje su to greške koje mnogi rade, a koje stvaraju plijesan u kupaonici.

Mokri ručnici: Jedna od najčešćih greški koju mnogi rade, a koja dovodi do razvoja plijesni jer vješanje mokrih ručnika u kupaonici, što omogućava rast plijesni za samo 12 sati. “Kad završite s korištenjem ručnika, ostavite ih da se suše na mjestu s puno zraka kako bi spriječili razvoj plijesni”, savjetuju stručnjaci.

Loša ventilacija: Ako je ventilacija loša, veća je vjerojatnost da se na prozorima i zidovima pojavi plijesan. Nedostatak ventilatora ili zatvoreni prozori tijekom ili nakon tuširanja može zadržati višak vlage u zraku. “Osiguravanje dobre ventilacije vam možda neće pomoći u smanjenju troškova energije, ali održava kvalitetu unutarnjeg zraka zdravom za sve koji tu žive”, navode stručnjaci iz Advanced Dampa.

Predugo puštanje tople vode: Istina,  dugo tuširanje vrućom vodom može djelovati umirujuće i opuštajuće, važno je imati na umu probleme koje to može izazvati, napominju stručnajci i dodaju da ova navika, osim što povećava račun za vodu, može dovesti i do rasta plijesni u vašoj kupaonici.

Ne brišete površine nakon tuširanja: Kako u kupaonici ne bi bilo plijesni, nakon tuširanja svakako obrišite sve površine, a posebno prostor za tuširanje.

Zatvorena vrata tuša ili zavjesa: Ako ostavite vrata tuša ili zavjesu za tuširanje zatvorene nakon tuširanja, vlaga ostaje zarobljena, što stvara idealno okruženje za bujanje i širenje spora plijesni. “To može rezultirati neugodnim mirisima, neuglednim crnim mrljama, pa čak i potencijalnim zdravstvenim opasnostima”, navode stručnjaci. Prema tome, nakon tuširanja ostavite otvorena vrata tuša/zavjesu kako biste poboljšali cirkulaciju zraka i pomogli bržem sušenju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI