GRICKATE LED KOJEG STE STAVILI U PIĆE ZBOG VELIKIH VRUĆINA? To vam nikako neće na dobro završiti jer Posjet zubaru mogao bi vas skupo koštati

Foto; Pexels

Uz visoke temperature koje već danima osjećamo diljem Hrvatske, mnogi se pokušavaju rashladiti pićima sa velikom količinom leda. Pritom neki grickaju led kako bi se što brže osvježili ili zato što ih to zabavlja.

No rashlađujuće hrskanje ledom sa sobom može nositi i neke ozbiljne posljedice. Izvanredni profesor stomatologije i anesteziologije na Sveučilištu u Pittsburghu, Matthew Cooke u tekst za The Conversation upozorava da led nikako ne bi smjeli grickati.

“Bez obzira na uzrok, to je navika koje se vrijedi riješiti”, piše i objašnjava da je žvakanje leda loše za oralno zdravlje te da bi vas posjet stomatologu u slučaju posljedica grickanja leda, u konačnici mogao jako skupo koštati.

Naime, Cooke tvrdi da žvakanje leda može uzrokovati nastanak pukotine u caklini zuba, što zube može učiniti osjetljivima. Uz to, postoji mogućnost da si odlomite dio zuba i uzrokujete stvaranje rupa koje mogu izazvati karijes.

“Osobe koje imaju plombe, krunice, ljuskice ili koriste aparatić sklonije su oštećenju zuba ako žvaču led”, dodao je.Cooke predlaže da umjesto grickanja, otopite kockice u ustima ili prestanete konzumirati led. Ukoliko baš volite grickati led, predlaže da ga zamijenite sirovom mrkvom, jabukom ili nekim ddrugim hrskavim voćem ili povrćem.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI