GRAĐANI BUDITE NA OPREZU: U zraku je sljedećih dana visoka koncentracija izrazito jakog alergena

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar objavio je i upozorio građana na svojim stranicama o povećanoj prisutnosti i koncentraciju ambrozije u Zagrebu u petak i subotu, što sam time znači  da će svi oni koji imaju alergije na pelud imati brojne tegobe.

Prema podacima Zavoda dr. Andrija Štampar, koncentracija peludi ambrozije i koprive u zraku u Zagrebu bila je visoka u četvrtak, uzevši da će taj trend nastaviti naredna dva dana.

“Ovisno o godini, zastupljenost peluda ambrozije u Zagrebu iznosi oko 11,5% od ukupnoga peludnoga spektra. Ambrozija je biljka ljeta te njena pelud prevladava u zraku tijekom kolovoza i rujna. Ove godine prva peludna zrnca ambrozije zabilježena su 28. srpnja. Krajem kolovoza ili početkom rujna koncentracija peluda u zraku doseže maksimalne vrijednosti. Pelud ambrozije već pri niskim  koncentracijama izaziva simptome u alergičnih osoba – ističu iz Zavoda.

Pelud ambrozije sve više izaziva alergijske reakcije kao što su šmrcanje, suzenje i svrbež očiju te njihovu upalu, pečenje, curenje i svrbež nosa te kihanje, kašalj i otežano disanje.

Uklanjanje ambrozije obvezno je već dugi niz godina naredbom Ministarstva poljoprivrede.Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI