GLAZBA KAO LIJEK: Stručnjaci tvrde: ‘Treba biti na raspolaganju svima koji idu na operaciju’

Foto: Pixabay/Ilustracija

Istraživači s kanadskog Sveučilišta McGill otkrili su fiziološku pozadinu feonomena u kojemu glazba vrlo snažno utječe na raspoloženje.

Pokazali su da slušanje glazbe potiče lučenje hormona dopamina, piše Dnevno.

Već je poznata uloga muzike u liječenju pojedinih oblika depresije, a istraživanja poput ovih podstiču razvoj muzikoterapije, pomažući joj da se izbori za svoje mjesto u terapiji.

Istraživači s britanskoga Sveučilišta Brunel pak pokazali su da su se pacijenti koji su prije, tijekom ili nakon operativnog zahvata slušali glazbu brže oporavljali od onih koji nisu. Bolovi i anksioznost u postoperativnom periodu bili su slabije izraženi, a glazba je pridonijela i boljem raspoloženju ispitane skupine pacijenata. Zanimljivo je i da ritam i melodija primjenu nalaze i u terapiji pacijenata s kroničnim bolovima, a sve češće i u rodilištima.

“Glazba je neinvazivna, sigurna i jednostavna intervencija koja treba biti na raspolaganju svima koji idu na operaciju”, kaže znanstvenica Catherine Meads, jedna od autorica studije.Tim stručnjaka usporedio je rezultate standardne medicinske njege i ostalih intervencija bez upotrebe lijekova, poput masaže i relaksacije, tijekom postoperativnog perioda za odrasle.

Rezultati su pokazali da su pacijenti bili znatno manje uznemireni nakon operacije i da su bili zadovoljniji nakon slušanja glazbe. Također, trebalo im je manje lijekova protiv bolova.

Utvrđeno je da slušanje glazbe ima pozitivan utjecaj u svakom trenutku, ali da su rezultati bolji ako je pacijent sluša prije operacije, nego tijekom ili nakon zahvata.

Pozitivan učinak još je izraženiji ako je pacijentu dozvoljeno da sam bira glazbu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI